Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов освежи кабинета /ОБЗОР/

Борисов освежи кабинета /ОБЗОР/

* Надпартийни заменят успешни министри

* Премиерът с уклончиви мотиви за оставките

* Борисов финтира градската десница

* Два въпроса след промените

В сезона на летните ремонти Борисов освежи кабинета. Въпреки заявената основна подмяна на министри, рокадите се оказаха 3+2. Без къртене на стени и нови носещи колони. Само боядисване и проветряване.
Коалиционният съвет одобри трите оставки на А-отбора - Владислав Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов. И адхок поиска и получи главата на Николина Ангелкова.

Финансите на държавата в предстоящата тежка икономическа криза след коронавируса поема дългогодишната дясна ръка на Горанов - Кирил Ананиев. В стола на здравния министър сяда професор с дълго поне метър CV - Костадин Ангелов, директор на Александровска болница. Той и екипът му бяха сред докторите на първа линия в най-тежките дни на коронакризата.

За разпределението на грантовете в помощ на бизнеса вече като министър ще отговаря досегашния първи заместник на Караниколов - Лъчезар Борисов. Смяната на караула в МВР изстреля в министерското кресло шефа на националната полиция Христо Терзийски. За спасяването на най-засегнатия от пандемията отрасъл - туризма, ще отговаря вицепремиерът Марияна Николова, която и досега наблюдаваше ведомството.

Новите лица, с изключение на Ангелов, са членове на кабинета и нямат нужда от 100 дни, за да навлязат в ресорите си. За болничния шеф едва ли също ще има изненади, тъй като в последните 4 месеца министерството му бе втори роден дом заради ежедневните заседания за коронавируса. Те няма да престанат. Затова далеч по-интересни от новите лица са мотивите, които Борисов измисли, за да освободи старите.

Оказа се, че и най-добрите имат някакви кусури. Премиерът така и не разбрал защо 5 години комисията по хазарта, която е подчинена на финансовото министерство, е позволила на Божков да не плаща пълните такси. За Борисов това натежало повече в окончателното решение от усилията на Горанов за приемането на България в чакалнята на еврозоната, както и заслугите му за финансовата стабилност на държавата вече два мандата.

По същия начин премиерът обясни и смяната на Маринов. Макар и брилянтен офицер, той носел отговорност за бруталното отношение на подчинените му към протестиращи. Странно обаче, нямаше и дума премиерска благодарност, че едва седнал в горещия МВР-стол Маринов разкри убиеца на русенската журналистка и спаси имиджа на България, когато той висеше на косъм заради съмнения в чуждите медии, подклаждани от умни и красиви.

Двояко се изрази премиерът и за Емил Караниколов, който бе първият икономически министър осигурил растеж не само чрез потребление, но и от износ. Човекът, който защити националния интерес и не допусна да отхапването на "Дунарит" от държавата, бил допуснал съмнения около даването на грантовете за бизнеса. Тази теза на Борисов обаче веднага се пропука, след като час по-късно пак той уволни отговорника за програма "Иновации и конкурентоспособност" в икономическото министерство зам.-министър Лилия Иванова.

Нито дума нямаше нито от премиера, нито от коалиционните партньори за министъра, който отдавна плачеше за уволнение - Николина Ангелкова. Разбираемо е. Не е разбираемо обаче защо ремонтът не продължи с министри, за които няма нито политическа, нито обществена подкрепа. Първи между капките мина културният шеф Боил Банов, който след разследването "Ало, Банов", попадна в новото - за небостъргача на Васил Божков. Макар че по време на вота на недоверие срещу кабинета правосъдният министър Данаил Кирилов бе убеден, че си стяга багажа, в четвъртък той отново изтегли билета на късмета.

С рокадите Борисов отговаря на поне едно от исканията на протеста - експерти във властта. Нито един от новите министри не е член на ГЕРБ. Това си има своите плюсове и минуси в навечерието на изборите. Рокадите попариха ГЕРБерите, повечето от които не искаха промени и защитаваха своите партийни министри. Въпреки че без съмнение депутатите на управляващата партия ще подкрепят рокадите, може да се прогнозира, че роенето в ГЕРБ ще продължи в пълна сила.

С ремонта на кабинета Борисов финтира градската десница. Хората на Прокопиев и Командира от дни пласираха фейк новината, че оставките били поискани от шефа на МВФ Кристалина Георгиева, която била инкогнито в София и поставила ултиматум на Борисов да вкара хора на Сорос в кабинета.

След рокадите остават две неизвестни. Първата е как ще реагира протестът. Втората - какво ще е политическото и професионалното бъдеще на А-отбора. Със сигурност ще го видим отново на терен.
 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе