Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов: Оптимист съм след разговора с Путин

Борисов: Оптимист съм след разговора с Путин

След вчерашния ми разговор с руския президент Владимир Путин съм голям оптимист. Президентът беше много добронамерен, очаквах, че нашият разговор ще бъде много по-труден. Това заяви премиерът Бойко Борисов, отговаряйки на въпрос на ТАСС дали е оптимист за бъдещето на съвместните българо-руски енергийни проекти след вчерашния си разговор със стопанина на Кремъл, съобщава БГНЕС.

708 милиона евро са дадени през годините за АЕЦ „Белене" и всъщност имаме само един гьол. Това каза днес във Варна министър–председателят Бойко Борисов.

Той допълни, че към днешна дата страната ни има осъдителна присъда, която гласи, че България е длъжна да заплати 553 милиона евро.

„Това е огромна сума пари, за да придобие два реактора, само че след като сме осъдени да придобием тези два реактора, ние нямаме никакви други действия освен да ги платим, или да се протакаме във времето в юридически схватки", каза още Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

Той допълни, че България накрая трябва да приготви милиард и 200 - 300 милиона. „167 000 евро се начислява лихва на тези пари всеки ден", уточни още Борисов.

Припомняме, че вчера по инициатива на българската страна се проведе телефонен разговор между Владимир Путин и Бойко Борисов. Акцент в разговора бяха съвместните енергийни проекти.

Разговорът се състоя само ден, след като в четвъртък българският премиер получи писмо от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер по поставените от българското правителство въпроси, отнасящи се до реализацията на различни енергийни проекти като газоразпределителния център „Балкан", „Южен поток", „Бургас-Александруполис", ядрена енергетика. Премиерът Борисов подчерта, че и към момента на пристанищата в Бургас и Варна се съхраняват тръби, предназначени за изграждане на проекта „Южен поток".

Бойко Борисов и Владимир Путин изразиха задоволство от обсъжданията и резултатите от сесията на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, проведена през януари т. г. в София. Те акцентираха на необходимостта от интензифициране на нейната работа, което би допринесло за увеличаване на стокообмена между двете страни, който в последните години не отговаря на потенциала си.

Министър-председателят и президентът обсъдиха и възможностите за увеличаване на туристите, като отбелязаха, че туризмът продължава да играе важна роля в отношенията между двете страни. В рамките на разговора беше посочено, че през 2015 г. България е била посетена от близо половин милион туристи, като президентът Путин е изразил очакване през настоящата година да има значително увеличение на броя им.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе