Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов обеща да свали контрабандата на горивата до 5%

Борисов обеща да свали контрабандата на горивата до 5%

Премиерът Бойко Борисов лично инспектира новата система за 24-асово видеонаблюдение на движението на горивата от танкерите до бензиностанциите. "Направихме контрабандния център, защото се оказа, че както в битката с цигарите и алкохола, институциите работят една по една. Тук се намира цялата информация - агенти, шпиони, масиви, всичко е на едно място. Всички много работят, но поради липсата на стиковка, ефектът не е този, който ни се иска, обясни Борисов. Онлайн системата е създадена към контрабандния център на ГДБОП.

В сряда премиерът обяви, че ще се приемат и сигнали от граждани чрез специална точка за контакт. Всички следени канали ще се пазят в сървър, за да могат да се правят проверки при съмнения.

Целта на контрола била да се свие контрабандата на горивата, както вече било направено при цигарите - от 34% преди около 5 години тя е сведена на 5%.

"За широката публика не знам какво е известно, но понеже и за законодателната власт не е известно, чуваме приказки как са изпуснати милиарди, поканили сме тук и депутати. Затова казах политиците да си мерят приказките", каза Борисов.

С тази система ще спрат спекулациите колко танкера са минали, и за кои точно танкери става дума, посочи премиерът.

"През 2015 г. беше създаден координационен център за борба с контрабандата, който успешно контролира възловите сектори за държавата, които формират фиска", каза шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Росен Бъчваров от НАП обясни, че четири системи имат общи ресурси - контрол на корабния трафик, термокамери. Системата позволява дори да се наблюдават данни назад във времето.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе