Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов със 7 изпълнени обещания в Страсбург

Борисов със 7 изпълнени обещания в Страсбург

Премиерът Бойко Борисов днес се изправя пред европейския парламент в Страсбург, за да отчете българското европредседателство. Шест месеца след прословутата реч на министър-председателя пред депутатите, с която събра овациите на всички парламентарни групи и получи суперлативи от ЕК в лицето на Юнкер, днес Борисов се изправя за втори път пред парламента със 7 изпълнени обещания за времето на евромандата на България, дадени в предишното му слово.

Първо: "Ако ние не дадем перспектива на страните от ЕС, там има почва за развитието на радикален ислям. Стабилността на Балканите пряко отговаря за стабилността на Европа. Изходът е европейската перспектива, те го очакват. Ясно знаем, че в мандата на тази ЕК няма да има нови членки от Балканите в ЕС. Но ясно и честно трябва да им кажем какви надежди могат да хранят. Как във времето се разполагат вижданията ни за интегрирането им в Европа. Един изстрел в Косово буквално взривява Балканите. Настроенията веднага стават други", посочи тогава премиерът. Шест месеца по-късно Македония и Албания са с покана, макар и условна, за приемането им в ЕС.

Второ: "България и Македония са дали пример, че с такт и добронамереност могат да се решават проблемите. Надяваме се между Скопие и Атина да завърши проблемът с името, за да може Скопие да получи перспектива за НАТО и ЕС. Това е като крайъгълен камък, който, ако се размърда, започват да мърдат целите Балкани", каза още тогава Борисов. Подобряването на двустранните отношения България-Македония днес са факт, както и договора за името на съседната ни държава.

Трето: "Ако Европа не даде перспектива за членство на Западните Балкани и не помогне за съживяване на региона, младите ще го напуснат в търсенето на по-добър живот. Ако ние не го направим, и Русия, и Китай, и Саудитска Арабия имат интерес към Балканите, и някой друг ще го направи. Сега е моментът да им помогнем", настоя тогава премиерът ни. Финансовата помощ от над 10 милиарда евро за съживяване на инфраструктурата на региона вече е поет ангажимент от Европа.

Четвърто: "България успява да намали миграционния натиск до нула. Постигна се с много работа, а и на границата с Турция показахме как с европейската солидарност и помощ, с усилията на държавата и споразумението с Турция за ограничаване на миграционния поток, можем да съдействаме да се направи. Имаме огромна морска граница и голяма сухопътна с Турция. Там в момента има милиони мигранти". Срещата на върха ЕС-Турция във Варна бе пробив в отношенията на държавите-членки с южната ни съседка.

Пето:" Оставяме цели процеси да се развиват, а ние да бъдем зрители. Оставяме президентите на големите държави, на Русия, САЩ, Китай, Турция, Иран да взимат решения по теми, с които ние след това се сблъскваме със страшна сила. Европа трябва да е солидарна с бежанците, но те трябва да знаят, че ще се грижим за тях само до края на военните конфликти в страните им. И затова трябва да се направят сигурни центрове близо до военните конфликти, за да могат хората след това да се върнат и да възстановят своите страни". Днес предложенията, които направи преди половин година Борисов, са препотвърдени.

Шесто: "Има държави, които държат да паднат санкциите с Русия, други са изключително остри. Ще търсим нормализирането на отношенията с Кремъл. Това ще бъде общо европейско решение", допълни тогава българският премиер. По време на българското европредседателство бяхме свидетели на срещи с руския президент Владимир Путин както от страна на българския премиер, така и от германския канцлер Ангела Меркел. А също и на посещение на руския президент в Австрия по покана на австрийския канцлер Себастиян Курц.

Седмо: Кохезионната политика трябва да продължи. Европа вече има растеж и съм убеден, че няма по-добри от нас, когато сме единни и силни", призова още Борисов през януари. През май бъдещето на кохезионната политика бе препотвърдено.

Преди участието в пленарната сесия днес Бойко Борисов ще се срещне с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Министър-председателят Бойко Борисов ще информира Народното събрание за резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС след 10 дни, писа Борисов на Цвета Караянчева.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе