Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов иска завод за корейски електроколи

Борисов иска завод за корейски електроколи

Корея е водеща в автомобилостроенето, предстои бум в развитие на електроавтомобилите. България е изключително място това да се развие в един голям завод. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с премиера на Република Корея Ли Нак-Йон.

Двете страни ще си сътрудничим в сферите на енергетиката, инфраструктурата, технологиите, производството на коли. Когато се прибера, ще подготвим посещение на г-н Борисов в Корея, каза от своя страна и корейскит премиер Ли Нак-Йон. Двамата премиери заявиха, че очакват бъдещи съвместни проекти с гиганти като Хюндай и Самсунг, което е пряко свързано с геополитическата роля на страната ни като врата към европейския пазар за Южна Корея. Те изразиха подкрепа на идеята за изграждане на завод за електроавтомобили у нас.

България в миналото има доста печални опити за сътрудничество с Южна Корея, надявам се днес да поставим едно ново начало, коментира още премиерът Борисов. И допълни: "То, както любезно отбеляза колегата, има смисъл, ако подпишем големи договори". Българският премиер подчерта и възможността България и Република Корея да си сътрудничат в сферата на ИТ технологиите. „С желанието си и това, което предоставя България като възможност – стабилност, стабилна банкова система, ниски данъци, квалифицирана работна ръка, стабилен лев, мисля че можем да направим доста неща за едно продължително сътрудничество между двете държави", допълни Бойко Борисов.

„Надявам се регионът, от който идват, да се успокои. Цял свят се тревожи. На Европейския съвет имаше такава тема", коментира премиерът Борисов. Относно председателството на България на Съвета на ЕС и какъв е планът на страната ни, свързан с проблемите в Северна Корея, Бойко Борисов обясни, че само преди няколко дни в Брюксел е имало заседание на Европейски съвет. „Беше сложена темата Северна Корея за разглеждане. Всички ние сме осъдили поведението на севернокорейския лидер, особено с опитите им с тези балистични ракети, които продължават и тревожат целия регион. Това на коя страна сме в случая е видно", изтъкна Бойко Борисов.

„Благодаря за гостоприемството. Около 2 часа разговаряхме на „4 очи", с нашата делегация споделихме уменията си в различни сфери и искреното си мнение", каза премиерът Ли Нак-Йон. И допълни: "Благодаря на българското правителство, което подкрепя политиката ни срещу севернокорейските ядрени опити с балистични ракети".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе