Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов иска закона за тероризма до 2 седмици

Борисов иска закона за тероризма до 2 седмици

Премиерът Бойко Борисов е поставил срок до 2 седмици за обществено обсъждане да се представи проект на Закон за борба с тероризма. По него усилено работят ДАНС, МВР, ГДБОП, прокуратурата, ще се включи и министерството на правосъдието. Това съобщи министърът на правосъдието Екатерина Захариева. Тя обяви, че като мерки за борба с тероризма ще се въведат липсващи в момента изисквания от проект на директивата, която се обсъжда и ще бъде приета от Европаламента. Още през миналата година България е въвела в Наказателния си кодекс по-строги наказания за пътуване с цел тероризъм от тези, които ще се запишат в евродирективата, каза тя:

В Българския Наказателен кодекс се предвижда и пътуването с цел тероризъм в границите на ЕС също да бъде криминализирано, като проект на директива се прие само пътуването извън границите на ЕС.

Министър Екатерина Захариева допълни, че още ще се прецизират текстове, свързани с наказанията за финансирането на тероризма и самообучението.

В момента в НС има проект, но той не е за криминализиране, той е по-скоро за блокиране на средства, за които има съмнение. Също така, текстовете трябва да погледнем в НК във връзка с обучението с цел тероризъм. България тогава предложи да се включи и самообучението с цел терористични действия. Не се прие в директивата, но, както знаете, директивите задават само общите рамки, това не пречи, държавите, разбира се, при спазване на човешките права, да приемат и по-рестриктивни мерки, обясни Захариева.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе