Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов: Грантовете да се намалят с 50 млрд. евро

Борисов: Грантовете да се намалят с 50 млрд. евро

Премиерът Бойко Борисов е в Брюксел, където трети пореден ден се провежда заседание на Европейския съвет, чиято цел е да се постигне споразумение по плана за икономическо възстановяване след пандемията. Това, което се предлага и което и позицията на България, е намаляването на гарнтовете с 50 мрлд. евро за сметка на увеличаване на заемите 50 млрд. евро., заяви премиерът Борисов. Новото съотношение е 450 млрд. евро грантове и 300 млрд. евро заеми, което е 60 към 40. Но това е предложение, което тепърва ще обсъждаме, уточни премиерът. По-важно е, че административните разходи са 20%. Общо за периода са 46 млрд. отстъпките за 7 години. Инструментът за гъвкавост за 25 млрд., допълни Борисов. Той припомни за предпазната клауза - аварийната спирачка и подчерта, че България е от най-спестовните държави. 

Борисов призна, че преговорите за плана за икономическо възстановяване след кризата с коронавируса вървят много трудно. Разговорите продължават вече трети ден и все още няма гаранция за постигане на компромис между евролидерите.

"Вярвайте ми, това са 27 колеги, всеки прави предложение и се бори за повече пари, а всъщност парите от бюджета са по-малко", добави Борисов по повод разгорещените спорове.

450 млрд. евро грантове и 300 млрд. евро заеми, което е 60 към 40. Но това е предложение, което тепърва ще обсъждаме, обясни още той. И призна, че не знае дали ще се стигне до решение. По-рано това заяви и германският канцлер Ангела Меркел.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе