Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов финтира реформаторите

Борисов финтира реформаторите

София. След поредицата покани за общи действия към Реформаторския блок Бойко Борисов финтира новите десни. Неочакваният завой в позицията си той взе точно след като сините направиха първата си крачка към ГЕРБ. Арена на политическата игра пък стана Туитър.

"Подкрепяме Бойко Борисов за свалянето на кабинета "Орешарски", написа лидерът на ДСБ Радан Кънев в социалната мрежа. И добави, че извън тази кауза има много разлики между двете формации. Витиеватата позиция на реформаторите по нищо не се различаваше от миналата седмица. За разлика от тогава обаче, този път не закъсня отговорът на Борисов.
"Нееднократно подавах ръка за сваляне на правителството, срещнах "вежлив отказ". А Даниел Вълчев (б.р. зам.-шеф на Движение България на гражданите на Меглена Кунева) заяви, че харесва Орешарски", контрира Генерала отново в Туитър. Така той показа, че ентусиазмът му за обединение с реформаторите като че ли е поохладнял. Или поне иска да ги накара да мислят това. След като отказите на реформаторите да приемат протегната му ръка продължават вече месеци. От първата покана за съвместна работа през лятото до сега десните обясняват, че "вратата за ГЕРБ не е зазидана", но партията трябва да промени политиката си в ключови сектори като вътрешния ред и правосъдието, както и да си направи градивна самокритика. Но досега подобно нещо не се е случило, смятат реформаторите. За първи път те се осмелиха на съвместни действия с ГЕРБ този месец. На първия работен ден на депутатите на 4 септември двете формации заедно подкрепиха протеста пред парламента.

В името на каузата за сваляне на кабинета "Орешарски" сме готови да работим с всеки, който иска същото", казаха сините при обявяването на Гражданския съвет на блока миналата седмица. На практика това бяха и първите крачки към ГЕРБ. Вместо да запази приятелския си тон обаче, лидерът на ГЕРБ го промени и намекна, че сините са закъснели с приемането на поканата му. Пряка атака междувременно поде Яне Янев, като лансира конспиративната теория, че блокът е дело на Държавна сигурност и БКП. Тъй като РЗС беше близка партия до ГЕРБ, това даде повод на Меглена Кунева да заключи: Борисов, не става хем с ухажване, хем с бой.

Финтът на лидера на ГЕРБ съвпада с набирането на сила сред десните. Миналата седмица те категорично заявиха, че са готови да приемат всички формации, които са готови да "следват политиката им". И така поставиха въпроса за лидерството вдясно. Това обаче може да е подразнило Борисов, коментират десни политици. Силата на реформаторите тепърва се очаква да расте с формирането и на предизборна коалиция.

Реформаторският блок ще се превърне в предизборен, заяви евродепутатът и зам.-председател на ДСБ Светослав Малинов. С това той отново потвърди намерението за създаването на нов политически субект на десните до май. Единственият въпрос, който все още не е изяснен, е колко партии ще влязат в коалицията. Засега от седемте членки на блока най-много се колебаят "Зелените".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе