Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов: Ние сме единствени в ЕС с дефицит до 3%

Борисов: Ние сме единствени в ЕС с дефицит до 3%

България е единствената страна в ЕС, чийто дефицит няма да надвишава 3% от брутния вътрешен продукт през 2020 г. Това сочат данните от есенната икономическа прогноза на Европейската комисия, която представи днес еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони. Данните предостави в официалния си профил във фейсбук премиерът Бойко Борисов.

"Според данните БВП на България ще се свие с 5,1% тази година, но ще нарасне с 2,6% през 2021 г. и с 3,7% през 2022 г. Това е поредното потвърждение на думите ми от вчера, че ще изправя държавата след кризата", заяви Борисов.

Дефицитът при три четвърти от държавите в ЕС ще бъде 6% или повече, сочи есенната икономическа прогноза на Еврокомисията.

След рязкото увеличение на безработицата през първата половина на годината, се очаква тя да достигне 5,8 на сто за 2020-а, се казва в документа на .

В него се допълва, че частичното възстановяване на заетостта е вероятно да стане догодина, като процентът на незаетите през 2021 година ще бъде 5,6.

Очаква се икономиката да достигне нивата преди кризата с пандемията към края на 2022 година, като износът и потреблението ще допринесат за развитието през следващите две години в синхрон с позитивното външно търсене и развитието на трудовия пазар.

Предвижда се инфлацията да спадне до 1,2 на сто тази година и постепенно да се увеличи до 1,4% догодина и да достигне 1,8% през 2022 година.

В документа се казва още, че част от разходите за мерките, свързани със запазването на работните места  и подкрепа на доходите чрез увеличение на заплатите и социалните осигуровки ще имат негативно отражение върху дефицита догодина, който ще спадне до 1,5 на сто от БВП през 2022 година.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе