Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов: България е надеждна и можеща

Борисов: България е надеждна и можеща

"България е направила много като един от най-дисциплинираните, лоялни и силни членове на НАТО. На тази среща направихме преглед на всичко, което сме направили заедно". Това обяви премиерът Бойко Борисов след срещата си в Министерски съвет с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е на двудневна визита в страната ни.

"Искам да се знае, че главният секретар е тук по покана, която е отправена преди много месеци - много преди да се знае, че премиерът Медведев ще идва в понеделник. Второ, по енергийни проекти не сме разговаряли, такива не са поставяни. Казвам го заради много интерпретации по тази тема", обяви Борисов.

Сред темите на разговорите им е била Русия и влиянието ѝ в Черно море. Борисов изтъкна, че страната ни иска диалог с Русия.

"Но в същото време трябва да сме максимално силни, за да можем да сме с превес в разговора. Винаги съм бил против извън военните учения в Черно море, да може военни кораби да минават по пристанищата, докато там има туристи. Затова се обединихме около идеята максимално да използваме връзките си да не влизаме в надпревара с въоръжението и с чудовищните ракети", каза премиерът.

"Говорихме за Косово и Сърбия, Афганистан. И искам да заявя не само че България не е троянският кон на Русия в НАТО, но България е и най-дисциплинираният член на НАТО. Това е оценката, която те сами са ни поставили", заяви министър-председателя.

"И това, че парламентът взе решение за модернизиране на армията, за нов многоцелеви самолет, за кораби, за бронирани машини, изважда България на съвсем различно ниво в НАТО.Ние сме надеждна и можеща да води сериозни военни действия държава. Дай Боже да не се наложи – влагам цялото си сърце и душа да помагам в тази сфера", добави Бойко Борисов.

"Една критика имаше Столтенберг към нас и тя е, че където се отчитат разходите за тези 2%, ние не сме включили пенсиите за военнослужещите. Сиреч, нашият процент е по-голям, а отчитаме по-малко. Тоест, нашата скромност стана вече прословута“, заяви Борисов.

"Благодаря на България затова, че е толкова ангажиран и високоценен съюзник в Алианса. Високо оценяваме вашата лоялност и ангажимент. България допринася за сигурността, участвате в различни мисии и операции на НАТО, играете стратегическа роля в региона на Черно море, допринасяте за борбата с тероризма". Това заяви от своя страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на брифинга.

"Подкрепяте ученията на НАТО в Ирак, имате присъствие и в други мисии и операции, за което сме много благодарни. Тази година ще отбележим 70 г. НАТО и 15 г. откакто България се присъедини. Разширяването на НАТО с България допринесе за засилване на Алианса и засилване на колективната ни отбрана", подчерта Столтенберг. 

Той изтъкна и ролята на България по пътя към присъединяването на Македония към НАТО.

"Оценяваме и ратификацията на Протокола за присъединяване към НАТО на Северна Македония. Факт е, че подписаният договор за добросъседство със Северна Македония и начерта пътя за Преспанския договор и сега Северна Македония е на път да се присъедини към НАТО", каза още ген. секретар на НАТО.

Столтенберг изтъкна и опасността, идваща от страна на Русия, като се спря конкретно на договора за употреба на ракети с малък и среден обсег.

"Ние не искаме да има нова Студена война, затова призоваваме Русия да спазва този договор. Защото ракетите, които разполага Русия, може да достигнат европейските градове и да бъдат използвани във въоръжен конфликт. Но трябва да бъдем подготвени и за свят без този договор – свят, в който Русия може да разполага своите ракети навсякъде", коментира Столтенберг.

В тази връзка той поздрави и страната ни, че е започнала да увеличава средствата си за отбрана.

"Затова приветствам, че България е започнала да инвестира повече в отбрана. Също така страната заяви готовност да отчита ясно всички разходи и да достигне 2% от БВП за отбрана. Така че ние ще продължим да идваме в България като ангажиран и лоялен съюзник. Благодарни сме за вашия принос и винаги се радваме да ви видим г-н Борисов", обяви генералният секретар на НАТО, като се обърна към българския министър-председател.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе