Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов в Атина, подписваме за втечнения газ

Борисов в Атина, подписваме за втечнения газ

 

 

Премиерът Борисов кацна в Атина, където заедно с колега си Кириакос Мицотакис ще участва във финализирането на процеса, при който „Булгартрансгаз“ ЕАД става акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис, съобщиха от правителствената информационна служба.

В гръцката столица двамата премиери ще присъстват на официалната церемония по подписване на договора между изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов и Асимина–Елени Копелузу, която е основен акционер в „Газтрейд” С.А. - проектното дружество, което ще реализира терминала за втечнен природен газ в близост до град Александруполис, Северна Гърция.

Борисов ще проведе и работна среща с Мицотакис, на която двамата ще обсъдят развитието на кризата с COVID-19, актуални въпроси от европейския дневен ред, както и темата за бъдещето на Западните Балкани.

Участието на България в газовия проект е стратегически важно за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки не само в страната ни, но и в целия регион. За значението на проекта и за сериозния ангажимент на България към него е показателно това, че „Булгаргаз“ вече е резервирал количества природен газ за период от десет години. Проектът допринася за реализиране на цялостната концепция за Газов хъб „Балкан“, която предвижда чрез изграждане и развитие на необходимата газопреносна инфраструктура да се свържат пазарите на природен газ на страните в Централна и Източна Европа.

Терминалът край Александруполис ще бъде второто съоръжение за втечнен природен газ в региона, след този в Ревитуса, Гърция, до което България има достъп. Ще бъде изграден модерен високотехнологичен плаващ терминал за приемане, съхранение и регазификация на втечнен природен газ. Планираният капацитет на терминала за регазификация и подаване към газопреносната мрежа на Гърция възлиза на 6,1 млрд. м³ годишно. Капацитетът за съхранение е 170 хил. куб. м втечнен природен газ. Планира се търговската експлоатация на съоръжението да стартира до края на 2022 г.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе