Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Бонуси за учители и пенсионери

Бонуси за учители и пенсионери

Ще бъдем под предварително планирания дефицит, каза Горанов

Коледни и великденски добавки за пенсионерите гарантира премиерът Бойко Борисов. "В новия разчет съм възложил на финансовия министър пак да дадем на пенсионерите по 50 милиона за Коледа и за Великден", заяви министър-председателят пред bTV вчера. "Да са ни живи и здрави пенсионерите, понеже са много и стотици милиони като се дават, те не се усещат. Просто години наред е проваляно, проваляно, проваляно и сега се опитваме да надграждаме", каза той.

Премиерът беше категоричен, че в момента в хазната влизат "повече пари от контрабандистите и от приходните ни агенции". "Няма да оставим полицаите и военните без заплати. Ще решим този въпрос", обеща Борисов. По думите му от ведомството на Владислав Горанов в момента се правят разчети, които ще бъдат представени и на коалиционните партньори в управлението. "Поели сме ангажимент да увеличим възнагражденията на учителите", каза премиерът.

Малко по-късно в парламента Горанов заяви: "Както върви изпълнението на бюджета, мисля, че ще може да си позволим коледни надбавки". Финансист номер 1 отбеляза, че става дума за "подобен мащаб от около 50 млн.". Горанов посочи, че 20 млн. лв. ще бъдат заделени за учителските заплати еднократно до края на годината. "От 1 януари ще има индивидуално увеличение на заплатите на заетите в средното образование", каза още финансовият министър.

Горанов обаче заяви, че все още е рано да се говори какъв ще бъде бюджетният дефицит в края на годината и "зависи от европейските средства и от начина, по който ще завършат годината общините". "В предходния мандат се оказа, че най-големият приоритет е МВР, може би защото на тази основа крепяха цялото управление, но разходите за заплати нараснаха с 207 млн.", каза Горанов. И отбеляза, че "това е нещо, което не се случи нито с пенсиите, нито със системата на средното образование". "Ще бъдем под предварително планирания за 2015 година дефицит", заключи финансовият министър.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе