Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Офертите на 7 държави за закупуване на боен самолет ще бъдат разглеждани у нас

Офертите на 7 държави за закупуване на боен самолет ще бъдат разглеждани у нас

България ще се отзове на поканите на всички седем страни, до които е изпратила искане за изготвяне на оферта за закупуване на нов тип боен самолет. Това увери заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Досега страната ни е получила покана за военнотехнически консултации от САЩ, но има индикации за покани и от други държави, каза Запрянов, без да ги уточни.

"В момента се намираме в процедура, в която сме изпратили искане за предложение от всички държави. Това са Швеция, Съединените щати, Франция, Италия, Израел. Българската страна няма как да повлияе на този етап по никакъв начин на това, което държавите ще решат и правят. Поканата, която сме получили, е за военнотехнически консултации и такава покана ние можем да получим не само от Съединените щати. Можем да получим, от която и да е друга държава, и ние ще откликнем позитивно на такива покани", каза Запрянов.

Във вторник главният секретар на президента Румен Радев, Димитър Стоянов, изрази съмнения за предопределяне изхода от състезанието за придобиване на нов изтребител. Повод за това стана новината за скорошно пътуване до Съединените щати на делегация от Министерството на отбраната. Сделката за покупка на до 8 изтребителя е на стойност милиард и 800 милиона лева с ДДС, платима за няколко години.

„На този етап българската страна няма как да повлияе по никакъв начин на това, което тези държави ще решат и ще предложат", категоричен бе Запрянов. Той разясни, че поканата за визита в САЩ е за военнотехнически консултации. „Такива покани можем да получим не само от САЩ, а и от всяка една от другите страни. Ние ще откликнем позитивно на всяка покана, защото целта ни е на тези консултации ясно да заявим какви са нашите изисквания. Има индикации, че ще има покани и от други участници. Държим на пълна прозрачност и равнопоставеност между всички държави, които ще участват в процедурата", каза той и поясни, че определеният срок за изготвянето и подаването на офертите е само три месеца, поради обстоятелството, че планираните финансови средства трябва да бъдат усвоени в рамките на тази година.

„Смятаме, че такива военнотехнически консултации биха улеснили нашите партньори – те много по-бързо да си подготвят отговорите към нас. Ако има непълни оферти, ще загубим време да ги доуточняваме, а крайният срок за получаване на отговорите е 1 октомври 2018 г." - посочи Атанас Запрянов.

„Министърът на отбраната реши, че ние трябва позитивно да отговорим на отправената покана от САЩ. В състава на делегацията освен мен са включени двама авиационни експерти – ръководителят на проекта полковник Владислав Шекеров и началникът на Щаба на ВВС полковник Сергей Белкинов, както и двама експерти – по финансови и по правни въпроси", каза той и допълни: „Знаете, че процедурата ще приключи със сключване на договор държава – държава. Това е разликата с другите два модернизационни проекта за корабите и за бойните машини, тъй като тук политическото решение накрая трябва да определи една държава, с която да проведем разговори и да сключим договор. Няма как да има нещо непрозрачно, защото договорът трябва да мине след това през правителството и през парламента".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе