Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Бобева: Вотът на недоверие бави работата ни

Бобева: Вотът на недоверие бави работата ни

София. "Вотът на недоверие се превръща в техника за бавене на работата на парламента и правителството".

Това заяви пред "Дарик" вицепремиерът Даниела Бобева.

„Тези обсъждания ангажират голяма част от времето на Народното събрание, което прави невъзможно важните закони да бъдат приети бързо. Въпреки че това е нормална практика, и то добра практика, да се искат вотове тогава, когато има сериозни причини, в случая това се превръща в една техника за бавене на работата на депутатите и кабинета", каза Бобева.

Съкращават администрацията с 10%

Бобева не отрече, че държавната администрация съкратена с 10%. По думите й през последните години се забелязва едно нарояване на агенции. „Имаме увеличение на администрацията, така че при условията на едни по-свити рамки на бюджета, ако искаме да бъдем фискално разумни, ще налага съкращения".

"Аз преживях вече една вълна на съкращения", заяви вицепремиерът. И уточни: „Първоначално 13 души работеха в политическия ми кабинет, след това ми бяха съкратени трима".

Бобева поясни още, че бюджетната процедура е дълъг процес, в който министрите и отделните ведомства дават предложения, а решенията се вземат след дискусии, провеждани в рамките на Министерския съвет.

"Едва ли има български гражданин, който счита, че не трябва да се намалява администрацията. Не виждам защо трябва да се сърдим за това, че ние искаме да намаляваме администрацията. Това е взаимообвързан процес. От една страна ние намаляваме административната тежест, опитваме се да ограничим режими, каквито не са необходими - да намалим такси или да премахнем там, където не са необходими, това е свързано с административна реформа. Всяка едно правителство прави програма за административна реформа. Когато стигнем до съкращенията и отказ от ненужни структури, тогава става трудно", каза Бобева.

Икономическият растеж е възможен

"България като цяло има достатъчно голям капацитет за икономически растеж, благодарение на природните дадености и ресурси, изключително стабилната финансова рамка, ниската данъчна тежест. Това, което създава проблем, са административните тежести, бюрокрацията, регионалните диспропорции, монополите", заяви вицепремиерът.

За преодоляване на големите регионални диспропорции трябват комплекс от мерки и цялостна регионална политика, като активна политика на образование, реформи на пазара и търсене на инвестиции. Правителството възнамерява да стабилизира болничната система в малките населени места, както и да се постави акцент върху сигурността, като се увеличи броят на полицаите на място.

"Както сме били креативни в създаването на режими, така трябва да сме креативни и в тяхната отмяна без да пречим на администрацията", каза Бобева. По думите ѝ вече се работи по мерки, които да облекчат бизнеса. Част от тях са включени и в Закона за обществените поръчки, който мина на първо четене в парламента. Тя обаче беше категорична, че бизнесът трябва да отговори на коректността на държавата с коректност, като например да плаща осигуровки.

Бобева посочи, че основният монопол в България е при изкупуването. "Създаваме много изкуствени монополи", подчерта тя и допълни, че Комисията за защита на конкуренцията не е единственият инструмент за справяне с монополите.  Принципът на равнопоставеността е много важен, а производителите и купувачите са неравнопоставени. Според Бобева производителите трябва да имат по-организирана позиция, а сдружения на производителите е сигурна мярка срещу монополите и гарантиране на по-добри условия за износ. "Обединението не означава монопол, а защита в рамките на конкуренцията", поясни тя.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе