Извънредни новини

Блицкриг*! Германия на финал (ОБЗОР)

Блицкриг*! Германия на финал (ОБЗОР)

Меркел и президентът идват в неделя, бразилец весели Маншафта
Бундестимът изпотроши рекордите, наградиха ги със сладолед

Германия е на финал! Немската машина направи блицкриг на Бразилия и отвя домакините със 7:1 насред Бело Оризонте. Головете на Мюлер, Клозе, Кроос (2), Кедира и Шурле (2) накараха цяла Германия да не спи. Партито бе най-силно в столицата Берлин. Там десетки хиляди фенове гледаха мача на дивани, изнесени по площадите. След последния сигнал на Марко Родригес полетяха множество фойерверки. Купонът продължи цяла нощ. Полицията съобщи, че пострадали няма. Има само трима задържани за дребно хулиганство.

Успехът зарадва и канцлера Ангела Меркел. Стана ясно, че тя ще пътува до Рио де Жанейро, за да присъства на финала в неделя срещу Аржентина или Холандия, които играха снощи. Това ще е четвъртият мач от Мондиала в Бразилия, на който Меркел ще присъства. Президентът Йоахим Гаук също е потвърдил, че ще пътува заедно с Меркел.

След мача футболистите на Германия си спретнаха парти със селфита. Почти всеки един от играчите на немците започна да се снима на терена или в съблекалнята. При прибирането на отбора в хотела им там ги чакаше един кашон сладолед. "Това ви е наградата", каза селекционерът Йоаким Льов.

Още от съблекалнята пък немците започнаха да се веселят с песни на известния бразилец Мишел Тело. Хитът "Ai Se Eu Te Pego" звуча и в рейса на Бундестима.
Страниците подготви Димитър Пенев

Рекордите

- Германия стана първият отбор, вкарал 7 гола на полуфинал на световно. Немците бяха последният тим, реализирал поне шест гола в мач от елиминационна фаза. Това става през 1954 г. при победата с 6:1 над Австрия на полуфинал.

- Бундестимът ще участва за осми път на финал на световно. Германците спечелиха финалите през 1954, 1974 и 1990 г., а загубиха през 1966, 1982, 1986 и 2002 г.

- Голът на Томас Мюлер в 11-ата минута беше попадение номер 2000 в историята на Германия.

- Мирослав Клозе, който вече е голмайстор номер 1 в историята на световните първенства, записа 16-а победа на мондиали в кариерата си. Той се изравни с рекордьора по този показател Кафу (Браз).

* Блицкриг - (от немски, Светкавична война) нападателна оперативна военна доктрина, въведена от германците през Втората световна война, която се състои от предварителна бомбардировка и незабавна атака с моторизирани сили. (II св. война)

Льов стана супермен в родния си град

Селекционерът на Германия Йоаким Льов бе обявен за супермен в родния си град Шонау. Хората по улиците обикаляха с фланелки с неговото име. "Йоги, супермен", крещяха те.

"Трябва да сме смирени. Резултатът не бе реален. Ние заслужавахме победата, но не с толкова голяма разлика", обяви Льов след мача.

"Бразилия изпадна в шок. Не го очакваха. След 5:0 не знаеха какво да направят. Съжалявам за Сколари. И ние имахме огромни надежди през 2006 година на нашия Мондиал", припомни Льов. Един от героите Томас Мюлер пък похапна още на терена на ст. "Минейрао". Халфът, който вкара петия си гол в Бразилия, отиде да поздрави немски фенове с паницаq пълна с паста. Той сподели храната и с някои от неговите съотборници. "Чувствам се уникално. Велик момент за Германия. Но титла не се дава за спечелен полуфинал", обяви Мюлер.

Медиите: Успех за вечността

В Германия няма новини, различни от класирането на тима за финала на световното първенство. "Победата за вечността 7:1", написа най-тиражираният в. "Билд". "Седем на един - непонятно, гигантско, фантастично. Какво прекрасно футболно опиянение, такава луда победа срещу Бразилия. Ще разказваме на децата си за това. Отиваме на финал, в неделя в Рио можем да си вземем четвъртата световна титла", пише още най-тиражният вестник. "Триумфът на Германия: Цак, цак, цак!", лаконично описва "Шпигел". "На трибуните на стадиона в Бело Оризонте бликаха сълзи", добавя изданието. "Германия отива на финал - седмото небе", пише в. "Зюддойче цайтунг". "Един бразилски кошмар", лаконично е и "Ди Цайт". "Поразени, пребити, унижени. 1:7 става най-лошото поражение на всички времена в бразилската футболна история. "1:7 - тези числа са просто израз на една игра, за която ще се говори още десетилетия. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" пише за "футболното чудо от Бело Оризонте". "Триумф над Бразилия: Невероятно, немислимо, непонятно", заключва консервативният всекидневник.

Риана пак смени отбора

и вече вика за Германия на световното. Певицата скандализира с поста си: "Немците биха Бразилия по-тежко, отколкото Крис мен", визирайки побоя, който тя отнесе от бившия си Крис Браун. Германската манекенка Хайди Клум пък заяви, че не може да повярва на случилото се.

С балони и червило празнуваха

половинките на германските национали след мача. Гаджето на Сами Кедира - Лена Герке, не спря да си черви устата. "Искам да съм красива, когато прегръщам Сами", каза тя. Половинката на Бастиян Швайнщайгер - Сара Брандер, пък не спираше да размахва и хвърля бели балони.

"Емпайър Стейт Билдинг" светна

в цветовете на германския флаг по случай разгрома над Бразилия. Един от символите на Ню Йорк грейна в черно, червено и жълто в нощта след впечатляващия успех на Маншафта. Небостъргачът, който е построен преди повече от 80 години, по традиция се осветява в различни цветове в чест на определени събития от световен мащаб.

35,6 млн. съобщения в Туитър

са оставили феновете по време на 1/2-финала между Германия и Бразилия. Това е абсолютен рекорд. Предишният се е равнявал на 16,4 млн. за двубоя Бразилия - Чили.

"Да живее Хитлер", изцепи се

малайзийският политик Бунг Моктар Радин в Туитър след мача. "Не знам какво не е наред с хората понякога. Хитлер е част от историята и германският отбор се бори, както фюрерът се е борил", заяви Моктар Радин, след като бе нападнат от местните вестници.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе