Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Биха рекорд на Стефка (ОБЗОР)

Биха рекорд на Стефка (ОБЗОР)

Цял свят не можа да се опълчи на САЩ на световното

Падна рекорд на Стефка Костадинова! За радост обаче не става въпрос за най-доброто постижение на планетата, което легендарната ни атлетка постави през 1987 година в скока на височина - 209 метра. Американката Вашти Кънингам подобри 31-годишен рекорд на Стефка за най-младата шампионка в дисциплината. Това стана по време на световното по лека атлетика в зала в Портланд.

Представителката на домакините триумфира на 18 години и два месеца, докато Костадинова постига своя успех на 19 години и 10 месеца през 1985 година. Кънингам скочи 196 сантиметра, което й стигна за златото.
Иначе на първенството и усилията на цял свят не стигнаха, за да задминат САЩ по златни медали. Домакините завършиха с 13 титли, колкото имат и останалите страни, като това се случва за първи път в историята. Благодарение на шестото място на гюле на Радослава Мавродиева България завърши на 40-то място с 3 точки от общо 148 държави. Отборът на Щатите събра 249 точки, след като взе още 6 сребърни и 4 бронзови медала. Сериозна помощ на атлетите оказаха и 39 284 зрители, които изпълниха в четирите дни трибуните на страхотната зала "Орегон Конвеншън център".

В последния ден Матьо Сентроиз донесе на домакините първо злато на закрито на 1500 м с 3:44,22 мин. В скока на дължина Маркъс Денди (САЩ) спечели златото с 8,26 м. Щафетите на американците на 4 х 400 м триумфираха и при мъжете и жените.

Лорд Коу удря скатавките

Световните шампионати в зала от 2020 може да станат задължителни за атлетите, които искат да участват същата година на лятна Олимпиада. Това е една от промените, които ИААФ обмисля да въведе много скоро. За това разкри в Портланд източник от Международната федерация пред "Стандарт". Също така се умува още от 2017-а на световните на открито да са без квалификации в скоковете и хвърлянията.

Още четирима руснаци изгоряха с мелдоний

Четирима руски лекоатлети са дали положителни проби за забранения отскоро препарат мелдоний. Това разкриха от местната федерация в Царицата на спортовете. В информацията не се посочват имената на уличените, но според агенция ТАСС това са Надежда Котлярова, Олга Вовк, Гулшат Файлетдинова и Андрей Минжулин. Пробите са взети на зимния шампионат на страната, който се проведе в Москва в края на февруари. Както е известно, след разкритията на Мария Шарапова, че е взимала мелдоний почнаха да лъсват все повече спортисти, които са се допингирали.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе