Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Бежанци разпускат с футболен турнир

Бежанци разпускат с футболен турнир

Харманли. Бежанското футболно първенство стартира в лагера в Харманли. Докато чакат статут, емигрантите решили да уплътнят времето си с тренировки. След първия импровизиран мач чужденците се запалили за още срещи. Тимовете отначало били разделени на сирийци и афганистанци. Така хората от различните етноси разпуснали и напрежението, заради честите искри, които прехвърчат между тях в ежедневието зад стените на бившите казарми.

По-късно обаче отборите започнали да се смесват и играчите да се сортират помежду си на професионален принцип. Постепенно случайните футболни двубои прераснали в местен шампионат.

От седмица насам мачове се играят ежедневно. Срещите са досущ като професионалните - с две 45-минутни полувремена. Има дори и съдии, а за да е всичко кристално чисто, те се избират чрез жребий.

Заради хубавото време напоследък, на ден се случва да има и по няколко мача. Голям разграфен картон пък служи за записването на резултатите и воденето на статистиката, разказа новият шеф на бежанския център в Харманли Йордан Малинов. Макар да е само от две седмици на поста той вече успял да обедини бежанците и дори да ги убеди, че лагерът трябва да се поддържа непрекъснато чист.

В събота по инициатива на самите домуващи около 17 ч беше проведена и оборка на терена на бившия палатков лагер. След като брезентовите къщи бяха вдигнати, а всички бежанци прехвърлени в три отремонтирани сгради от бившето военно поделение, купища боклуци, железа от походните легла, скъсани дюшеци и всевъзможни битови отпадъци образували сметище.

В лагера вече има стройна организация за поддържането на чистотата и дежурствата. Идеята е мястото да бъде приведено в приличен вид и да стане по-приветливо за живеене.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе