Извънредни новини

100 бели гълъба за "Берое" (ОБЗОР)

100 бели гълъба за

Заралии удариха "Партизан" и подлудиха 10 000 под Аязмото

Красен Кралев също уважи празника на старозагорци

Близо 10 000 екзалтирани фенове запяха с пълно гърло "Имам две сърце, едното е мое, другото за Берое" заедно с "Обичайните заподозрени" и Стефан Вълдобрев, автор на музиката и текста на новия химн на отбора. Това беше един от най-емоционалните мигове в празничната вечер във вторник, посветена на 100-годишния юбилей на любимия на старозагорци футболен тим "Берое". Под горещите аплодисменти на публиката един по един на терена излязоха футболни легенди, деятели, бивши кметове, допринесли за футболната слава на отбора и хилядолетния град. Хората с най-голям принос за успехите на "Берое" в 100-годишната история бяха отличени с почетна грамота и златна значка от БФС. Сред тях бяха старозагорският градоначалник Живко Тодоров, бившият кмет д-р Евгений Желев, внучката на големия генерал Делчо Делчев, свързал трайно съдбата си с футбола и отбора, двама легендарни голмайстори Петко Петков и Петър Жеков. Разбира се, отличени бяха треньорът на шампионския тим от 1986 г. Евгени Янчовски и играчите, които спомогнаха за успеха - Теньо Минчев, Валентин Грудев, Васил Драголов, Ивко Ганчев и др. Юбилейни плакети на тези и още 100 други не по-малко заслужили деятели, треньори и играчи пък връчи ръководството на "Берое".

"Здравейте беройци! За мен е чест да бъда на терена до всички тези хора, защото ветераните на "Берое" освен големи футболисти, са и големи хора", заяви старозагорският градончалник Живко Тодоров. Той обяви, че в юбилейната година Общината ще предложи за почетен гражданин ненадминатия голмайстор на Петко Петков, с над 300 гола за клуба. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев също сподели радостта на домакините от славния юбилей и пожела на беройци да защитават успешно честта на България в европейските клубни турнири. Огромно пано с крилатия девиз "Няма мое, няма твое - светът е Берое" и веруюто на феновете и отбора - "Няма страх, няма измама, има кръв, има чест, има страст, има слава!" се спусна от козирката пред централната трибуна, след това 100 бели гълъби излетяха в нощното небе.

Точно в 19,16 ч, емблематичните цифри за началото на футбола в Стара Загора, бе даден началният сигнал на юбилейния мач "Берое" - "Партизан" (Белград), който бе кулминация на тържествата. Двубоят свърши 3:0 за заралии. На пейката като селекционери на "Берое" бяха легендите Евгени Янчовски и Петко Петков, които през първото полувреме пробваха доста необичаен състав. Въпреки това малко преди края на полувремето бразилецът Елиаш откри резултата. През второто полувреме, когато в игра влязоха повечето от титулярите, беройци добавиха ще един гол - в 73-та минута чрез Исмаил Иса. Следва огнена феерия. Заря освети небето и бе подсилена от стотиците факли по трибуните. Феновете пък не издържаха и се изсипаха на терена, за да се снимат за спомен и ще се хвалят дълги години с фотосите пред идните поколения.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе