Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Бареков: Мораториумът за земята е антиевропейски

Бареков: Мораториумът за земята е антиевропейски

Бургас. Решението на управляващите да бъде наложен мораториум върху продажбата на земя за чужденци е анти-европейско и незаконно, заяви на пресконференция в Бургас Николай Бареков, който от другата седмица официално влиза в политиката.

Той уточни, че забраната обслужва монополни интереси на 3-4 фонда в североизточна и южна България. „Това са фондове спонсори на ГЕРБ и на БСП едновременно. Едната фирма е свързана с Десислава Танева, която бе дясна ръка на Бойко Борисов в областта на земеделието. Освен тези фондове мораториумът обслужва и част от чужденците, които купуват българска земя, и това са предимно турски граждани, които изкупуват чрез фирми", заяви Бареков.

Той допълни, че мораториумът в този му вид е популизъм. Според него е трябвало правителството да забрани продажбата на земя на чужди граждани, които са извън Европейския съюз, така че те да не могат да купуват дори и през фирми.

„От наложения мораториум губят малките земеделски производители и наследниците на земя, които имат по два три декара. Те са жертва на това, че в България няма реален пазар и цена. Интересното е, че това решение бе взето от двете партии ГЕРБ и БСП, които иначе не могат да се разберат в парламента.„

Бареков заяви още, че иска да бъде близо до хората и да чува техните проблеми. Той посочи, че това е и една от причините да стартира кампанията „България без цензура".

„Искам управлението да бъде близко до хората. Голямата грешка на Бойко Борисов и Станишев бе, че се откъснаха от народа и спряха комуникацията с хората. Те спряха да чуват и виждат проблемите им – как са им спрели тока и водата, как нямат пари за лекарства и зъболекар. А политиците в парламента стават за посмешище и показват, че не работят в интереса на хората", заяви Бареков.

Като витрина на прозрачно управление той посочи местните власти в Бургас. „Тук политиците са намерили някакъв начин да работят в полза на обществото и близко до хората. Аз например минавах през Бургас преди две седмици, звъннах на кмета Димитър Николов, с когото се познаваме отдавна, и той ме прие буквално след 5 минути. Това наистина рядко се случва на централно ниво и местно ниво."

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе