Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Радев към ЕС: Дайте перспектива на Балканите, иначе Европа ще получи балканска перспектива

Радев към ЕС: Дайте перспектива на Балканите, иначе Европа ще получи балканска перспектива

България е председател на Съвета на ЕС и като такъв трябва да провежда политика на диалог и баланс. Това каза президентът Румен Радев след срещата си с хърватския си колега Колинда Грабар – Китарович във връзка със случая „Скрипал".

„Нека не забравяме, че България е председател на Съвета на ЕС. Като такъв трябва да провежда политика на диалога и на баланса. Виждаме, че такава позиция взе и Австрия, която е следващият председател на Съвета на ЕС. Държа да подчертая, че България е лоялен член на Съюзите, в които членува - ЕС и НАТО, но това са съюзи, които се основават на много ясни ценности, една от тези ценности е прозрачността", каза Радев.

По думите му, за да предприемем следващи стъпки, трябва да има ясни и безспорни доказателства.

Президентът коментира и политическата ситуация на Балканите.

"Ако не предоставим европейска перспектива за Западните Балкани, те рано или късно ще предоставят балканска перспектива за Европа", заяви той. 

„Аз съм убеден, че България успя да върне фокусът на ЕС върху проблематичния регион на Западните Балкани. Това, което винаги съм подчертавал пред европейските лидери е, че ако ние не предоставим европейска перспектива на Западните Балкани, те рано или късно ще предоставят балканска перспектива на Европа", посочи държавният глава. „Разбира се, всяка държава изхожда от своите собствени интереси", допълни президентът.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе