Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Български зет е №1 в първия маратон на Варна

Български зет е №1 в първия маратон на Варна

Десетки хиляди варненци участваха в невероятния празник и приветстваха участниците в първото лицензирано издание на Маратон Варна. Уникална атмосфера, отлична организация, много настроение, награди и усмивки съпътстваха проявата, която се очертава като една от емблематичните за града в бъдеще.

На тържественото откриване на пл. „Независимост" присъстваха Красен Кралев – министър на младежта и спорта, Николина Ангелкова – министър на туризма, Иван Портних – кмет на Община Варна, Стоян Пасев – областен управител на Варна, Кристиан Димитров – директор на Дирекция „Спорт" към Община Варна и др. Спортният министър и кметът на града дадоха символичния сигнал за старта, след което по трасето се втурнаха участниците в различните дистанции - 8.4 км, 16.8 км и 42.195 км, както и в масовата надпревара на 2 км.

Шампион при мъжете на класическото разстояние стана Ахмет Насеф с време 2.19:51 ч. Той е женен за българка, роден е в Мароко, но в момента се състезава за Италия. Насеф успя да надделее над много силните кенийски атлети Муриуки и Кипкиего, дори на три пъти повеждаше колоната, като последната негова атака на 39-ия км се оказа непосилна за съперниците му. Първа на финала го прегърнаха малката му дъщеричка Мерием и съпругата му Йонка, също бивша състезателка на маратон.

„Поздравявам организаторите и им желая успех в бъдеще. Свършили са много работа. Трасето бе отлично подготвено, но времето беше доста топло и това повлия на резултатите. Успехът тук ме прави щастлив и ме амбицира да търся победата в останалите два маратона и в крайното класиране за веригата," каза Насеф

При жените най-бърза бе кенийката Еверлин Косгей, която водеше през цялото време и бягаше самотна далеч пред останалите. Втора финишира Добринка Шаламанова, трета е Таня Димитрова.

„Добър маратон, но не беше леко. Времето бе доста топло и вероятно това повлия на резултатите. Трасето е добре подбрано и минава през парка покрай морето, което е добре. Сигурно ще участвам в Стара Загора и София," каза шампионката при жените Косгей.

Българка триумфира в по-кратката дистанция на 16.8 км – европейската вицешампионка на крос Милица Мирчева нямаше никакви проблеми при жените, среброто бе за Силвия Дънекова, бронзът за Маринела Нинева. При мъжете на това разстояние очаквано се наложи спечелилият виза за Олимпиадата в Рио Роман Продиус от Молдова,, който изпревари Йоло Николов и Димчо Мицов. Молдовецът също остана очарован от организацията и добре подбраното край морето трасе.

Победители на 8.6 км станаха Моника Георгиева и Стоян Владков, а най-бързи в масовия старт на 2 км бяха Габриела Михайлова и Мартин Рублев.

Шампионите в класическия маратон си тръгнаха с по 8000 лв., общият награден фонд бе 49 000 лв, разпределен в 44 индивидуални награди. Сред връчилите призовете бяха Анатоли Илиев – организатор на лекоатлетически маратони и член на Управителния борд на АCES Europe, Кристиан Димитров – директор на Дирекция „Спорт" към Община Варна и др.

Заедно с маратона бе отбелязан световният Ден на предизвикателството с десетки прояви, състояха демонстрации по йога, катерене по стана, а мажоретки, танцови и гимнастически състави, както и групи за спорт и физическа активност представиха свои изпълнения. Имаше много призове и подаръци за щастливците в томболата.

Първият лицензиран маратон във Варна се състоя и с благородна кауза. Организаторите осигуриха пункт на желаещите да дарят кръв в зоната на старт/финала и по този начин подпомогнаха кампанията на регионалния Кръвен център Варна.

Дебютното издание съвпадна с откриването на летния туристически сезон и премина по мотото „Бягането - начин на живот". Това бе първия старт от тазгодишната верига от маратони, която предвижда още състезания в Стара Загора на 25 юни и в София на 9 октомври.

ПРИЗЬОРИТЕ:

42.195 км
МЪЖЕ Ахмет Насеф(Ит) 2.19:51 ч., Кенеди Кипкиего(Кен) 2.20:10, Патрик Муриуки(Кен) 2.22:34.
ЖЕНИ Еверлин Косгей(Кен) 3.06:18, Добринка Шаламанова(Бъл) 3.20:01, Таня Димитрова 3.23:40.

16.8 км
МЪЖЕ: Роман Продиус(Мол) 53:41 мин., Йоло Николов(Бъл) 54:18, Димчо Мицов(Бъл) 56:11.
ЖЕНИ: Милица Мирчева(Бъл) 1.01:53, Силвия Дънекова(Бъл) 1.03:28, Маринела Нинева(Бъл) 1.08:41.

8.6 км
МЪЖЕ: Стоян Владков(Бъл) 26:55 мин., Александър Йотовски(Бъл) 28:45, Йордан Петров(Бъл) 28:53.
ЖЕНИ: Моника Георгиева(Бъл) 31:39, Радосвета Симеонова(Бъл) 33:05, Калина Гяурова(Бъл) 37:34.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе