Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Българска лекоатлетка с титла и рекорд от Балканиадата

Българска лекоатлетка с титла и рекорд от Балканиадата

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри Балканското първенство по лека атлетика за юноши и девойки под 20 г., което се провежда в обновената „Асикс Арена" в София. В церемонията участваха и председателят на Българската федерация по лека атлетика и президент на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ) Добромир Карамаринов, вицепрезидентите на АБАФ Фатих Чинтамир и Свободан Бранкович.

„Балканското първенство за юноши и девойки под 20 г. е уникално състезание, което няма аналог в света. Радвам се, че тук са най-добрите лекоатлети юноши и девойки от всички 17 държави-членки на Асоциацията на балканските атлетически федерации", каза Красен Кралев.

По-рано през деня той награди победителите в дисциплината 1500 м. девойки. Златен медал с време 4:31.48 спечели републиканската шампионка в дисциплината Силвия Георгиева, а веднага след нея се нареди европейската вицешампионка за девойки на открито Лиляна Георгиева с време 4:42.00. Бронзът спечели Клара Андряшевич от Хърватска с време 4:44.21.

Балканска шампионка на троен скок стана сребърната медалистка от световното първенство за младша възраст през 2017 г. Александра Начева, като постави и нов балкански рекорд – 13,43 м. Сребро за България в дисциплината троен скок юноши пък донесе Георги Начев, който получи медала си от главния секретар на ММС Асен Марков. Сребро спечели и Виктория Георгиева на 800 м девойки. Бронзови медали спечелиха Елена Георгиева (400 м девойки), Александър Златев (400 м юноши) и Станислав Станков (60 м с препятствия). По-късно през деня са участията на българските състезатели в дисциплините дълъг скок юноши и девойки, 60 м юноши и девойки, скок височина юноши, овчарски скок юноши, 3000 м юноши.

Балканското първенство се провежда за втори пореден път. В него участват спортисти от всички 17 държави-членки на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ). Общият брой на спортистите е над 250. В българския отбор са включени 39 атлети, като в повечето дисциплини България е представена с пълен отбор от двама души.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе