Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Българска доброволка: В Рио не е чак толкова зле

Българска доброволка: В Рио не е чак толкова зле

Когато се разхождаш из Рио и видиш доброволец, който да те заговори на български, наистина оставаш приятно изненадан. Такъв бе и случаят с мен, когато слизах от един от медийните автобуси, при мен дойде момиче, което ме мопита дали съм от България. Оказа се, че това е студентката по спортен мениджмънт в НСА "Васил Левски" Симона Атанасова. Пред "Стандарт" тя разказа как и защо е в Рио.

- Как така момиче от Габрово може да стане доброволец за Олимпиада, и то в Бразилия, където престъпността е голяма?
- Преди 3 години кандидатствах. След като ме одобриха, минах през тестове и обучения по интернет. Така на 27 юли вече пристигнах в Рио. След това си взехме униформите и минахме ново обучение за това как да работим. Дадоха ни и доста препоръки за престоя ни в Рио. Иначе обичам приключенията и вероятно за това и съм тук. Преди време изкарах в САЩ по една студенстка програма. И там бях на опасни места. На едното място мина торнадо покрай нас. На другото пък се разхождаха мечки покрай нас. Тук естествено ме беше малко страх като тръгвах, но вече свикнах. Когато не мислиш за това, е добре.
- Какво ти поемат организаторите?
- Аз си плащам пътя до Рио и спането, а храната, облеклото, транспорт и преживяването (смее се) са от организаторите.
- За какво отговаряш?
- Отговарям за координация и упътване на журналистите на автобусния хъб в центъра на Рио. Помагаме на медиите да си хванат правилния автобус или как да отидат някъде другаде.
- Явно имаш доста работа по време на Игрите. Все пак успя ли да гледаш на живо някои от състезанията?
- Така е. Работата не е малко. Ние сме на смени или от 6 до 15 ч или от 15 до полунощ. Въпреки това успяваме с колегите да ходим и на състезания. Организаторите ни дават безплатни билети. Вече бях на бокс да викам за Станимира, гледах голф, конна езда, хандбал (жени), футбол (жени). Тази седмица ще ходя да гледам и борбата, и да подкрепям нашите.
- Доволно ли е едно българско момиче от олимпиадата в Рио?
- Да. Харесва ми тук. Хората са много отзивчиви. Чуват се мнения, че има проблеми, но аз засега не съм се сблъсквала с такива.
- Успя ли да разгледаш и забележителностите на Рио?
- Ходих при статуята на Христос, до Захарния хълм, на Копакабана. Остават ми още няколко неща, които съм набелязала, но може и да ги обиколя след края на Игрите, защото после ще имам още 10 дни в Рио.
- Вечер излизаш ли?
- Ходихме няколко пъти с колежки до Копакабана, но като цяло се стараем по тъмно много да не се разхождаме.
- Бразилската прическа кога си я направи?
- Вчера на Копакабана. Видях, че едно момче връзва плитки. Аз обаче го помолих да ми вплете в косата и българското знаме.
- Мечтата да си доброволка на олимпиада ще продължи ли и след Рио?
- Задължително. Вече съм си подала документи за доброволка и на зимните игри в Пьончанг през 2018 г. Дано ме одобрят.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе