Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

ОБЗОР. Бъчварова: Решението на България за "Скрипал" е съобразено с националния интерес

ОБЗОР. Бъчварова: Решението на България за

Процесът на обсъждане на българската позиция по случая „Скрипал" не беше толкова лек, защото трябваше да отрази отговорността ни към страната към събитието. Откакто беше поставен този въпрос, непрекъснато се провеждаха консултации и дебати. В крайна сметка Съветът за сигурност стигна до това решение - че би било най-добре с оглед на националния интерес. Това каза Румяна Бъчварова - началник на кабинета на министър-председателя, по повод решението на правителството във връзка с отравянето на бившия руски агент във Великобритания, пред БНР. Множество държави от Европейския съюз и НАТО изгониха руски дипломати заради атаката, но нашата страна реши да не предприема подобни действия.

Бъчварова опроверга десните политици, които окачествиха решението като „позор", "липса на съюзническа солидарност", че се е стигнало до решението заради вътрешно коалиционни противоречия

„Особените виждания на нашите коалиционни партньори също са един от аргументите, с който тази позиция е съобразена. Разбирам различните виждания по този въпрос на хората от десния сектор. Решението не беше лесно и не беше взето веднага. Искам само да припомня, че България като председател на Съвета на Европейския съюз, категорично осъди акта на използване на химическо оръжие във Великобритания и изрази солидарност с Великобритания. С гласа си подкрепихме решението на Съвета за отзоваване на европейския посланик, чрез представителите ни в НАТО подкрепихме гласуването на общото решение на организациите. Когато се стигна до нивото на националните решения, подходът беше да се вземе по-балансирано решение на базата на всичко, което знаем към момента", коментира Бъчварова.

Тя е категорична, че никой не е склонен да се усъмни в европейската принадлежност на Австрия или Гърция, които не са предприели мерки срещу Русия.

„Не искам да звучи като оправдание пред хората, които имат коренно различно мнение, но мога да уверя че решението, което беше взето, отчиташе на първо място националния интерес", каза тя.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе