Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

България се съсредоточава върху регионалното сътрудничество

България се съсредоточава върху регионалното сътрудничество

София. Министерството на външните работи представи отчета си за първите шест месеца от управлението на правителството. Министър Кристиан Вигенин отчете, че е бил сменен фокусът във външнополитическите процеси на България и е бил поставен акцент върху ролята на страната в регионалните формати като сътрудничеството в Източното партньорство, Черноморското сътрудничество, предаде БНР.

Един от акцентите беше поставен върху отношенията с Република Македония. Министър Вигенин призна, че не е постигнат напредък по този въпрос. През новата година министър Вигенин ще посети Република Македония. С тази визита ще бъде показано, че София иска да работи за подобряване на отношенията между двете страни:

"Когато бъде подписан договорът за приятелство между България и Македония, тогава ще бъде дадена и "зелена светлина" за преговорите на Скопие за присъединяване към Европейския съюз."

Предстои среща в регионален план на външните министри на България, Гърция и Румъния, която ще се проведе в Солун.

Предстои координиране на действията на МВнР с дейността на евродепутатите в сферата на Съвета по европейските въпроси.

"Страната ни работи и по предстоящото председателство на София на ЕС през втората половина на 2018-а година. За тази цел български дипломати ще работят към гръцкото и словашкото председателство на ЕС, които предхождат българското."

МВнР работи и за улесняване на визовите въпроси.

Вигенин съобщи, че е създадена и дирекция за външна търговия в рамките на министерството, която захранва посланиците ни по света с информация и анализ, касаещ икономическите тенденции в света.

Предстои да бъде променен Законът за дипломатическата служба. Промяната в Закона ще бъде в посока на засилване на професионализма и ограничаване на външната политическа намеса и политическите сили в дейността на министерството.

Министър Вигенин заяви, че в началото на мандата си е заварил дефицит от 7 млн. лева в бюджета на МВнР, който сега е сведен до 4 млн. лева. От 2015-а година се очаква да няма дефицити в бюджета на МВнР.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе