Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

България подкрепи европейската перспектива на Молдова

България подкрепи европейската перспектива на Молдова

"България ще продължи да подкрепя европейската перспектива на Молдова", заяви държавният глава Румен Радев, който днес на "Дондуков" 2 се срещна със заместник министър-председателя по въпросите на европейската интеграция на Република Молдова Юрие Лянка, съобщи прессекретариатът на президенството.

Президентът Радев е потвърдил и готовността на страната ни да подпомага започнатите от Молдова реформи в областите на върховенството на закона, доброто управление, борбата с корупцията.

Между България и Молдова съществуват близки приятелски отношения, ползотворно двустранно сътрудничество и активен политически диалог. Това е била позицията на Румен Радев и Юрие Лянка. Двамата са откроили положителния принос върху двустранното сътрудничество на голямата историческа българска диаспора в страната. Изразена е била готовност за съвместни действия с властите на Република Молдова за съхраняване на националната, културна и езикова идентичност на българската общност, чрез запазването на статута и целостта на Тараклийския район, подобряването на възможностите за изучаване на български език и засилване подкрепата от страна на българските университети за подобряване на обучението в Тараклийския университет чрез програми за обмен на студенти.

По време на срещата високо е било оценено даденото съгласие и оказаното съдействие от страна на молдовските власти за откриването на Консулство на Република България в Тараклия, с което се разширява дипломатическото и консулското присъствие на страната ни в Молдова, допълниха от президенството.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе