Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Стефка: България още има спортни герои (ОБЗОР)

Стефка: България още има спортни герои (ОБЗОР)

Волейболът обра "Спортните Икари" за годината

Стил, изтънченост. Така може да се определи днешната церемонията в национална галерия "Квадрат 500" за "Спортни Икари" от Фондация "Български спорт" и наградите на БОК за годината. Големия приз за "Постижение на годината за 2015 г." заслужи националният отбор по волейбол за мъже. Наградата получи мениджърът на тима Стефан Чолаков. Той излезе на сцената, за да приеме приза и на Владимир Николов за "Шампионско дълголетие". "За отбор на годината" бяха отличени момичетата от националния отбор по художествена гимнастика, които спечелиха сребърен медал в многобоя и бронзов на два обръча и три бухалки на Световното първенство тази есен. Две награди бяха връчени за "Впечатляващо представяне през годината" - на лекоатлетката Габриела Петрова и на състезателката по спортна стрелба Антоанета Бонева. Световната и европейска шампионка на 200 метра едноместно кану Станилия Стаменова и шампионът по тенис на маса от Световните игри за хора с увреждания и сребърен медалист от Евро 2015 в Дания Денислав Коджабашев бяха отличени за "Достойно представяне през годината".

За "Най-проспериращ млад спортист" беше избран джудистът Денислав Иванов, който тази година стана първият световен шампион на България в този спорт (за кадети), а освен това се поздрави с европейска титла за кадети.

Наградата за "Пробив в елитния спорт" беше присъдена на боксьора Даниел Асенов, който тази година стана европейски шампион за мъже в кат. до 52 кг. Финалистът в кампанията на "Стандарт" - "Младите шампиони", не присъства на награждаването, а отличието от негово име прие Михаил Таков. Плакети получиха още Тайбе Юсеин (борба), Адриан Андреев (тенис), Боян Петров (алпинизъм), Габи и Стефи Стоеви (бадминтон), Марко Косев (бойно самбо), колегата от БНТ Сашо Йовков - по повод навършване на 60 години, и Любо Ганев - по повод навършване на 50 години.

Сред присъстващите бяха и председателят на БОК Стефка Костадинова, както и спортният министър Красен Кралев. "България имаше своите спортни герои и през 2015 г. Вярно - очакванията са за повече, но не бива да пренебрегваме постигнатото. Поздравявам всички, които ни предоставиха нови поводи за гордост и повдигане националното самочувствие на нацията. Предстои ни трудна олимпийска година. Желая на всички здраве, късмет, много успехи и победи през 2016 година", заяви Стефка Костадинова. Спортният министър Красен Кралев също отправи топли думи към призьорите и обяви, че държавата ще подпомага всячески тези, които работят, които показват реална дейност и успехи. Залата бурно аплодира емоционалното слово на Валентин Златев. Той бе награден от БОК с медал "Спортът за един мирен свят" по повод кръгла годишнина. "Благодаря за високото отличие. Приемам го като признание за големите спортисти и към това, което бе постигнато напоследък с колегите във волейбола, баскетбола и други", заяви Златев. От БОК бе отличен и секретарят на Оргкомитета на София 2018 - Европейска столица на спорта Анатоли Илиев.

Габи Петрова вече тренира на топло

Носителката на "Спортен Икар" за "Впечатляващо представяне през годината" Габи Петрова се похвали, че вече тренира на топло. Сребърната медалистка в тройния скок от ЕП по лека атлетика в зала тази зима разкри, че се подготвя в залата на спортното училище в Пловдив. "Намериха се спонсори, които направиха жест към всички атлети. За момента съм там. Най-вероятно ще има излизания в чужбина, но не мога да кажа нищо, защото треньорът ми Атанас Атанасов решава тези неща. "Изпращам една много успешна година. Всичките състезания са ми приятни, не ги деля. Най-трудното? Всяко едно състезание носи различна енергия, няма как да кажа това беше по-трудно", сподели скачачката. "Това, което се случва в световната атлетика, е много тъжно, тъй като постоянно свързват нашия спорт с тези допинг провинения. Жалкото в случая ще е, ако невинните атлети понесат последствия заради другите", добави тя.

Всеки медал от Рио е като златен, заяви Ина

Треньорът на националния ансамбъл по художествена гимнастика Ина Ананиева заяви, че ако вземат какъвто и да е медал на олимпиадата в Рио, то той ще се брои като златен. "Наистина тази година бяхме много по-щастливи от спечелването на сребърния медал от световното първенство, защото наистина имахме една много тежка година. Не искам момичетата да приемат Олимпиадата на живот и смърт. Да, те останаха още четири години заради това състезание, продължават да тренират по същия начин и смятам, че ще успеят", добави Ананиева.

Станилия: Хората се палят по кануто

Станилия Стаменова разкри, че все повече хора се палят по кану-каяка. "Непрекъснато получавам писма в социалните мрежи от хора, които са се вдъхновили за това да спортуват, да пренасочат децата си към нашия спорт, което страшно много ме удовлетворява", заяви тя. "Тези оценки са много важни за нас, спортистите, защото осмислят работата ни. Всичко, което правим, е за обществото, за интересите на България и когато получим такова признание от институции и общество, е един стимул за нас да продължим", каза Стаменова след награждаването.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе