Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Първанов: България има нужда от нова дългосрочна политика

Първанов: България има нужда от нова дългосрочна политика

София. "България има нужда от нова единна и дългосрочна политика по поне пет от основните приоритети на държавата, сред които развитие на икономиката, реформа в образователния и здравния сектор", каза в ефира на бТВ Георги Първанов. "Тези решения трябва да бъдат взети със солидна политическа подкрепа, иначе страната ни няма да се оттласне от дъното", категоричен бе бившият президент. 

"Не е фатално организационното разделение, фатална винаги е липсата на политическо взаимодействие, особено вътре в партиите", посочи още Първанов. Именно това, според него, е и една от причините за рестартиране на Гражданската инициатива АБВ, чиято цел не е отслабване на БСП, а отваряне на левицата и привличане на разпилените гласове на хората, които вярват във възможността за стабилно социално управление на държавата.

"АБВ ще работи и за утвърждаването на хора, неопетнени и отдадени на политиката, върху които няма и сянка на съмнение и които активно работят за бъдещето на България", посочи още Първанов. Според него, именно такъв човек е Ивайло Калфин, който е и водач на листата на формацията за предстоящите евроизбори.

Формацията АБВ се финансира със „скромни дарения от членския състав", обясни лидерът й. Той предположи, че кампанията за европейските избори на неговата Гражданска инициатива ще бъде най-скромната от всички, но въпреки това прогнозира, че ще постигне целите си – „два, три, четири мандата".

„На тези избори ще се разбере, че АБВ е най-перспективната формация", декларира Първанов и призна, че не е мислил за възможността от провал на листата на АБВ с Ивайло Калфин начело. В коментар на обратната възможност – успешно представяне, Георги Първанов заяви, че няма да вземе повод да поиска да оглави БСП. „Нямам амбиция за партийно ръководство, надявам се промяната в БСП да отвори пространство за широк диалог, не само в лявото пространство", подчерта той.

„Още нямам намерение да цепя БСП, правя нова листа, която ще трупа гласове за Партията на европейските социалисти, където ще бъдем отново заедно с БСП", коментира Георги Първанов. В отговор на съмненията сред опонентите на АБВ как ще се бъдат реализирани заявките на формацията, той каза лаконично: „Ще имат възможност да видят как ще се случи."

„За мен политическият резултат е важен от гледна точка на това левицата да се отвори отново, да консолидира разпилените гласове. Не е фатално организационното разделение, фатално е отсъствието на политическо взаимодействие", подчерта Първанов. Той изрази надежда споровете му „по принципни въпроси" да не развалят отношенията му със социалистите – „приятелството, градено през най-трудните години". 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе