Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

България кандидатства с Козлодуй за Мача на претендентите

България кандидатства с Козлодуй за Мача на претендентите

Козлодуй. Българската федерация по шахмат официално подаде във ФИДЕ своята заявка за домакинство на Мача на претендентите за световната титла по шахмат, който ще се проведе в периода 12-30 март, 2014 г. Българската кандидатура предвижда награден фонд за турнира 1 500 000 евро, а за град домакин е определен Козлодуй.

Досега за участие в Мача на претендентите са се класирали гросмайсторите Веселин Топалов, Левон Аронян, Владимир Крамник, Сергей Карякин и Дмитри Андрейкин. Съставът на участниците в турнира ще бъде допълнен от загубилият в Мача за световната титла Ананд – Карлсен, който ще се проведе през ноември тази година в Ченай, Индия, класиралият се на второ място във веригата „Гран При ФИДЕ" и един шахматист, посочен от страната-домакин на мача.

Досега, освен България, официална кандидатура за домакинство е подала Русия, която е посочила за град на провеждане на турнира Ханти-Мансийск.

В момента руснаците имат трима участници в Мача на претендентите, към които биха могли да се прибавят евентуално още двама – определеният от страната – домакин, в случай, че спечели кандидатурата на Русия и гросмайстор Александър Гришчук, който би могъл да се класира, в случай, че спечели последния турнир от веригата Гран При в Париж.

Желанието на руснаците да организират Мача на претендентите, при положение, че вече имат трима сигурни участници в турнира, говори за стремежа им да вкарат в него възможно най—голям брой свои шахматисти, за да могат да диктуват условията при излъчването на претендент за шахматната корона.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе