Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Бойко: България е добър пристан за китайските фирми

Бойко: България е добър пристан за китайските фирми

Хвалим условията за правене на бизнес у нас

Китайският бизнес може да намери добър пристан в България, която като член на ЕС е част от огромния европейски пазар. Това бе посланието, което отправи премиерът Бойко Борисов при откриването на форума "Инвестирай в България. Разшири се в Европа", организиран в Шанхай от Българската агенция за инвестиции. Днес бе първият ден от визитата на българската делегация, водена от министър-председателя, в Китай.

"Предимствата на България пред повечето балкански страни са членството в ЕС, стабилните парламентарна подкрепа и правителство, най-ниските данъци в Евросъюза, високо квалифицираните кадри. На тази основа и предвид новите индустриални и технологични паркове, които изграждаме, китайските фирми могат да намерят много добър пристан", увери премиерът. Сред плюсовете на страната ни той посочи развиващата се инфраструктура, новите транспортни коридори, излаза на Черно море и Дунав и добрия климат, който помага за развитието на туризма и земеделието. "В България има единомислие, че Китай е нашият най-важен стратегически партньор в Азия и отношенията ни трябва да се развиват. Това е първо мое посещение в страната, защото искахме да дойдем с готови проекти - тогава, когато можем да предложим нещо конкретно", каза Борисов. Той подкрепи идеята за побратимяване на София и 24-милионен Шанхай. Около това да се търси развитие на българо-китайските икономически отношения се обединиха и вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на икономиката Божидар Лукарски.

"Отдаваме приоритетно значение на сътрудничеството с Китай, отчитайки огромния икономически потенциал и ускореното развитие на азиатската страна, която е втората по големина икономика в света", каза Лукарски. Според него страната ни предлага отлични условия като платформа за китайските продукти към ЕС и за бизнес с останалите страни от съюза - както поради факта, че като член на ЕС предоставяме безпрепятствен и безмитен достъп до пазар с 500 милиона потребители, така и заради все по-добрата комуникационна и транспортна инфраструктура, която развиваме. Министърът изброи предимствата на България като място за инвестиции и съобщи, че се предвиждат специални мерки за стимулиране на чуждите бизнесмени да работят у нас. Сред тях са ускорени административни услуги, придобиване на държавни или общински имоти при облекчени условия и т.н. "Каним китайските компании с интерес към пазарите на ЕС да установят свои представителства, логистични бази, производствени мощности и развойни центрове у нас. Разчитаме китайските власти да насърчават китайските фирми да инвестират в България", заяви Лукарски. Според Томислав Дончев пък стокооборотът между България и Китай е малък в сравнение с потенциала, който имат. "Далеч не сме изчерпали възможностите в сферата на машиностроенето, селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, информационните технологии. Ползваме нищожна част от потенциала си в сферата на търговията", посочи той.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе