Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Премиерът: България никога не е била в по-добра кондиция от сега

Премиерът: България никога не е била в по-добра кондиция от сега

„Приходите в бюджета нарастват на над 4,5 млрд. лева. Държавата никога не е била в по-добра кондиция от сега". Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на извънредното заседание на Министерския съвет, на което ще бъде обсъден Бюджет 2019. „Тези, които са срещу сегашното управление, на практика са срещу устойчивото развитие и икономиката на България. Цифрите говорят", добави Борисов.

Според него бюджетът за следващата година е направен така, че да отговаря на предизборните обещания и програмата на ГЕРБ и „Обединени патриоти". "Това е един от най-амбициозните бюджети, които са правени от началото на Прехода. Говореше се, че искаме да задължим следващите поколения, а то е точно обратното. Рекордно нисък е външният дълг - третият най-нисък в ЕС", категоричен бе министър-председателят. Той прогнозира, че в края на мандата на кабинета дългът ни ще стане на-малкият в Общността.

„Поехме ангажимент БВП да достигне 110 млрд. до края на мандата. Още за 2019 г. разчетите показват, че той възлиза на 116 млрд.", каза още Борисов. „Говореше се, че искаме да задължим следващите поколения, а то е точно обратното. Рекордно нисък е външният дълг. Третият най-нисък в ЕС", обърна внимание Бойко Борисов и уточни, че в края на мандата външният дълг ще стане най-ниския в ЕС. „Както обещахме увеличаваме минималната работна заплата, тя ще бъде 560 лева, а през 2021 година-650 лева", обясни премиерът.

В бюджета за следващата година има над половин милиард повече за общините, предимно за Северна България. Ръстът на изравнителната субсидия за Северозападна България е над 114%, съобщи още Борисов. „Приоритетно има средства за развитие на уличната мрежа и общинските пътища", изтъкна той. „Без да подменяме данъчната политика и благодарение на усилията на правителството има стабилен икономически растеж. Приходите в бюджета нарастват до над 4,5 млрд. лева", заяви премиерът.

Той уточни, че в бюджета са заложени 7 млн. лева има за деца сираци, както и 19 млн. повече за култура. „140 млн. лева сложихме и за свлачищата, защото при тези резки температурни амплитуди се оказва, че те непрекъснато се активизират", каза още министър-председателят Борисов.

Той помоли спортния министър Красен Кралев да предаде специални поздрави на Кубрат Пулев за изключителния му успех на ринга в "Арена Армеец" в съботната вечер.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе