Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Бъчварова: Заловената група бежанци е рискова

Бъчварова: Заловената група бежанци е рискова

Заловената група бежанци е с профил, близък до рисковия - само мъже, без деца и жени, и добре организирани. Това каза вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова пред журналисти на ГКПП Капитан Андреево. Тя пристигна на граничния пункт към 18 часа, на връщане от посещение в Грузия. "Мога да кажа, че това е много трагичен инцидент, тъй като има загинал човек", добави тя.

Бъчварова припомни, че най-важното, на което трябва да се обърне внимание, е че не това е политиката на нашата страна към бежанците. "Ние проявяваме изключителна загриженост, съдействаме им където можем, но и следваме правилата и в това е основното ни достойнство в момента. Затова е и възможно в такива сложни ситуации като от четвъртък вечер да се стигне до трагичен инцидент", каза още министърът. Тя категорично подчерта, че страната ни няма политика на проява на насилие към бежанците, а точно обратното. "Но в тази изключително сложна ситуация мисля, че нашите служители са действали много смело, много рисково, за да спасят ситуацията и да задържат тази група", каза вицепремиерът.

Бъчварова припомни, че при случая в четвъртък става въпрос за незоконно преминаване на българската граница. "Основната ни цел е да пазим границата и да не допускаме пробиви и в този смисъл служителите на Гранична полиция са си свършили добре работата", каза МВР шефът. Тя потвърди, че инцидентът е станал при предупредителен изстрел и рикошет. Министър Бъчварова изрази съжаление за смъртта на мигранта. Тя обаче посочи, че случая край Средец е повод да си дадем сметка, че "ситуацията на българската граница не е толкова безпроблемна, както изглежда".

Въпреки фаталния момент, Бъчварова подчерта, че няма да има рокади в системата на МВР. Засега страната ни няма да търси допълнителна помощ от Европа за засилване на охраната на границата ни с Турция, но при евентуално увеличаване на бежанската вълна това е възможно да се случи.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе