Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Бъчварова на среща за превенцията на престъпността

Бъчварова на среща за превенцията на престъпността

Мерки за превенция на битовата престъпност обсъди на среща в Кюстендил вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова с ръководствата на Областните дирекции на МВР в областите Кюстендил, Благоевград, Перник и София област. Съвместната инициатива на МВР и Националното сдружение на общините си поставя целта да ангажира всички институции, които имат отговорности за подобряване на средата за сигурност.

Пред участниците в срещата министър Бъчварова заяви, че съветът по превенция на престъпленията работи активно на национално ниво, но трябва да се активизират на местно ниво комисиите за обществен ред и сигурност. Тя беше категорична категорично, че служители на МВР не може да са навсякъде, защото не разполагат с такъв ресурс, но каза, че „където не достигат хората ще помагат технологиите". Трябва да се направи конкретен план с различни мерки, които в края на годината да дадат резултат, смята министър Бъчварова.

„Темата за борбата с битовата престъпност е социално значима и политически експлоатирана. Феноменът на битовата престъпност отразява всички икономически и социални проблеми в обществото и тяхното натрупване. Този феномен изисква подход, който надхвърля възможностите на МВР. Това е проблем, с който ние се сблъскваме ежедневно и не може да го оставим в страни от нашето внимание и нашите усилия. Натрупването на икономическите трудности, последващите социални проблеми, въпросът с народопсихология, предистория, особености и профил на населението в отделните региони създава условия за проявата на криминални явления и ни поставя в ситуация, в която колкото и усилия да полагаме, да не получаваме желаните от нас резултати", коментира в началото на срещата вицепремиерът Бъчварова.

Тя подчерта, че трябва да се работи много активно с извършителите на престъпления, които в много от случаите са рецидивисти и за тах това е навик и начин на живот. Ситуацията при която работи цялостната държавна система възпроизвежда целия цикъл, по който се развива едно такова престъпление, каза още министър Бъчварова и подчерта, че има нужда от ефективно правораздаване. Особено внимание на местно ниво трябва да има към учениците и подрастващите, където се крият голяма част от проблемите, средата, която трябва да създават кметовете" , коментира още Бъчварова.

Надявам се на позитивни резултати от днешната дискусия, заяви като домакин кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе