Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Атанас Семов: Станахме държава дефектна

Атанас Семов: Станахме държава дефектна

 

Равносметката е тежка. Тази година може да бъде описана с една дума - неадекватност. Даже наскоро се пошегувах да обявим 2020 година за противоконституционна. И има основания за това.“ Това коментира в интервю пред Би Ти Ви конституционният съдия проф. Атанас Семов.

И още: "Това беше годината с най-висока смъртност в България след Втората световна война, подчерта той. Това беше година, белязана от невиждан корупционен скандал, последван от два безпрецедентни акта на Европейския съюз, свързани с проблема за корупцията  – резолюцията и доклада."

В годината, белязана от невиждана от десетилетия пандемия, проф. Семов заяви: „Мерките на управляващите срещу коронавируса дават сигнали за неадекватност,. Цялата управленска неадекватност бе събрана във фокус по отношение на мерките. Сутринта въвеждаме една мярка, вечерта я отменяме. Или обратното“.

Причината за тази толкова динамична позиция на управляващите проф. Семов вижда в „лобистки интереси“. „Няколко хотелиери се оказаха по-важни от медиците. От два стола седнахме на земята. Нито се спасиха хората, нито се спаси икономиката.“

По думите му дотолкова липсваше способност за елементарна преценка за важното и маловажното, че като краен резултат „подлудихме и лекарите си, и хората.“

„Разбира се, че трябва да затвориш всичко, което представлява източник за разпространение на заразата. Разбира се, че трябва да помогнеш на тези, които ще загубят хляба си заради това. Но да помогнеш на хляба, не на лимузината.“

„Не съм сигурен, че и на лимузината беше помогнато достатъчно“, уточни обаче той. По думите на проф. Семов няма успешна държава, която не помага на бизнеса си. Но „няма бизнес без хора“.

Работната ръка на България излезе навън, би било престъпление да има безработица, каза още той.

Проф. Семов коментира и проектът за нова Конституция, който се провали след гласуване в Народното събрание.

„Проектът за нова Конституция е гавра с конституционализма. България има нужда от Велико народно събрание. Но това, на което станахме свидетели е отказ от конституционализма, трансформация на публичната власт в персонална. Ако не се вземат мерки, има опасност да бъдат касирани не само изборите, но и демокрацията“, каза проф. Семов.

Изборният процес ражда диктатура на посредствеността и именно от това трябва да се освободи страната ни, подчерта конституционният съдия.

Според него безпрецедентната европейска реакция на българската корупция съвсем ясно е показала, че България е дефектна държава, която трябва да бъде изтеглена от производството, за да бъде ремонтирана. В отговор обаче от България се чуло Мата Хари и КГБ - никакво признание за слабостите, нито виждане как да бъде решен проблемът.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе