Извънредни новини

Нови арести като на кино във ФИФА (ОБЗОР)

Нови арести като на кино във ФИФА (ОБЗОР)

Конституционен съдия задържан на кораб на "Дисни" край Флорида

Драмата във ФИФА продължи с още 2 ареста на важни фигури. Генералният секретар на гватемалската федерация Ектор Трухильо беше задържан като на филм. Той бе спипан на кораб на компанията "Дисни" край Порт Канаверал, Флорида в 6 часа сутринта от служители от митническо-имиграционния отдел. Арестът беше определен като скандален, тъй като Трухильо е и заместник-съдия в Конституционния съд на Гватемала. "Като се имат предвид тежките обвинения към Трухильо, това събитие нанася вреда върху нашия имидж и се отразяват и върху гватемалския народ като цяло", заяви председателят на съда Глория Порас.

Няколко часа по-рано беше задържан бившият президент на перуанската федерация Мануел Бурга. Белезниците били тракнати на ръцете му веднага щом излязъл от дома си в Лима. Обвинения към него са за взимане на рушвети при разпределянето на тв правата на мачовете от Копа Либертадорес и другите турнири в Южна Америка. "Спокоен съм, защото не съм получавал никакви подкупи и ще се защитавам, заяви той. - Очаквах ареста, защото ме предупредиха, че ще дойдат за мен."

Двамата се присъединиха зад решетките към президентите на КОНКАКАФ и КОНМЕБОЛ - хондурасецът Алфредо Хауит Банегас и парагваецът Хуан Анхел Напут. Двамата вицепрезиденти във ФИФА бяха задържани от швейцарската полиция в Цюрих.

ФИФА остава на червено. Световната федерация е в спонсорска криза, след като 27 от 34-те слотове от програмата й остават незаети, а компаниите решиха да се дистанцират от нея до избора на нов президент. Експерти предупредиха, че това ще предизвика бюджетен дефицит за 2015 г. - случай без прецедент от 2001 г., когато ФИФА беше сериозно разтърсена от фалита на "Ай Ес Ел" и Сеп Блатер оцеля по чудо на извънреден конгрес в Буенос Айрес.

Маркетинговият директор Тиери Вейл призна, че се надява след вота да бъдат привлечени нови спонсори. "Ние поддържаме постоянни контакти с различни компании и потенциални спонсори, но нека сме реалисти - докато не бъде избран нов президент и реформите не влязат в сила, е трудно да разчитаме на партньорски отношения", заяви Вейл.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе