Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

ДПС аплодира Доган в НДК

ДПС аплодира Доган в НДК

900 делегати IX-та Национална конференция на ДПС избират днес в НДК председател на партията

(СТАТИЯТА СЕ ОБНОВЯВА)

С многократни скандирания "ДПС! ДПС! ДПС!" бе посрещнат почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган в зала 3 на НДК. Елитът на Движението стана на крака, за да аплодира идеолога на ДПС.

Източник: www.dps.bg

Доган към форума: Свободата ще ви се отплати!

Евродепутатът и вицепрезидент на групата на либералите в ЕП Филиз Хюсменова прочете специалното обръщение на почетния председател на ДПС Ахмед Доган към Националната конференция на Движението:

"Уважаеми гости от страната и чужбина, скъпи последователи на каузата ДПС. Последните 25 години показаха, че ДПС е една стратегическа инвестиция за стабилността и мира в България.  В този смисъл българският етнически модел е уникален либерален проект, който тепърва ще бъде оценяван от Европа и света.

Основното ми послание към всички вас е- пазете и възпроизвеждайте този политически капитал, бъдете сигурни, че свободата ще ви се отплати. Пожелавам ви да овладеете силата на единството и заедността, защото тя ще ви трябва за преодоляване на много сериозните предизвикателства, които се появяват на хоризонта.

Пожелавам ви да бъдете достатъчно търпеливи, но не дотам, че да бъдете принудени да жертвате свободата си. И най-вече ви пожелавам попътен вятър и разумна борбеност, защото в живота и политиката нищо не се поднася даром. Бъдете силни и добронамерени, не се поддавайте на езика на омразата. Останалото ще ви покаже логиката на живота. Обичам ви, винаги ваш Ахмед Доган".

900 делегати IX-та Национална конференция на ДПС ще изберат днес в НДК председател на партията. Присъстват над 600 гости от страната и чужбина, а форумът ще гласува и съставите на Централния съвет и Централна контролна комисия на ДПС. 

IX-та Национална конференция на ДПС се предава на живо на сайта на Движението. Може да следите в реално време форума ТУК.

Доайенът на ДПС Юнал Лютфи откри Националната конференция на партията. 

Изминаха 26 години, в които ДПС се утвърди като трета политическа сила. Д-р Ахмед Доган пред 1991 г. в 7-то ВНС заяви, че, ако искаме да се спазват правата на човека, на малцинствата, България следва да стане пълноправен член на НАТО и ЕС, подчерта в началото Юнал Лютфи.

Безпрецедентно по своята същност е и присъствието на конференцията най-знаковите фигури от европейските либерали. Цялото ръководство на АЛДЕ в лицето на президента на либералите Ханс Ван Баален, Даниел Кадик -директор за Югоизточна Европа на Фондация "Фридрих Науман",вицепрезидентът на Либералния интернационал Робърт Браун, генералният секретар на Либералния интернационал Емил Кирияс, представители на посолствата на САЩ, Русия, държавите-членки на ЕС, политици от най-влиятелните партии в Турция.

Евродепутатът Филиз Хюсменова поздрави от трибуната официалните гости на форума.

"Днес провеждаме IX-та Националната конференция на ДПС. И тази година тя е натоварена с очакване да отговори на много въпроси и то не само на членовете и симпатизантите на партията. Повишеният интерес идва да покаже за пореден път, че на ДПС се гледа като на значим политически фактор с възможности за влияние на политическия и обществен живот на страната.

  Нека да вземем решенията с разум и отговорност, за да осмислим днешния форум и бъдещето на ДПС, да държим сметка за дълготрайните последици от нашите решения. Отговорни сме към партията, хората, които ни подкрепят, страната ни", каза Хюсменова пред националната конференция.

ДПС има своето подобаващо присъствие и в Европейския парламент . Нашата партия е последователна и предвидима политическа сила, защитавайки интересите на своите избиратели, защитаваме интересите на всички граждани, подчерта още Хюсменова. И продължи: "Останалите партии желаят да участват съвместно с ДПС в управлението на държавата. Днес страната ни се управлява от коалиционно правителство с ГЕРБ, които дойдоха с обещания за стабилност и реформи - още сме далеч от тези обещания. Липсва върховенството на закона, липсва перспектива за младите хора". "Бежанците - това предизвикателство е от кризата в близкия изток и настъпването на тероризма. Тези неща искат национален консенсус. Само едно правителство не може да се справи с тези въпроси. Нужна е обща политика и действия с ЕС и НАТО", каза още Филиз Хюсменова.

Д-р Доган ни даде урок по демокрация, но ни постави на изпитание

В житейските цикли числото 9 значи завършеност, пълнота, цялост, научени уроци. Последните три години са белязани с много силна динамика и интензитет на политическите процеси - 5 правителства, 4 избора, 2 референдума. Бяха години на предизвикателства и изпитания за ДПС. На предишната конференция д-р Ахмед Доган ни даде много силен урок по демокрация, но и ни постави на изпитание. На тази конференция ще говорим честно и открито, доказвали сме, че сме на висотата на очаквания, поемаме отговорности и като част от управлението, и като конструктивна опозиция". Това обяви съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ в своя доклад по време на 9-тата Национална конференция на Движението.

По-късно Карадайъ завърши речта си с думите: "Големите неща се случват с големи хора - които поемат отговорност, генерират енергия. ДПС е голямо, защото има лидер като д-р Ахмед Доган. Благодарим ви от сърце, господин Доган!". 

Местан бе сменен заради опита си за подмяна на ДПС

Карадайъ специално наблегна и на отстраняването на Лютви Местан от ДПС: "На 24 декември миналата година доказахме, че ДПС е зряла партия, която може да се самокоригира. Случи се в отговор на опита за подмяна на каузата на ДПС. Една от целите беше да де даде тласък на процесите на модернизиране на партията на база на ценностите ни. Идеологът на партията се оттегли от оперативното ръководство в името на свободата, беше предложен изявен парламентарист и оратор, да приложи визионерския си усет, преценката си на различните процеси, но вместо това беше направен опит за подмяна на ДПС. Това доведе до политическата необходимост за преждевременната му смяна. Решението беше потвърдено от всички членове на партията, всички съвети и областни структури. Демонстрирахме, че сме единни и нищо няма да ни пречупи, днес трябва да си тръгнем от тук с послание, че сме още по-силни и уверени в себе си".

Неадекватното поведение на БСП доведе до оставка на кабинета "Орешарски"

Пред форума Мустафа Карадайъ направи анализ на работата на ДПС от предпоследните парламентарни избори:"На тези избори ДПС получи доверието на повече 400 хиляди избиратели въпреки поредните опити за отслабване на позициите на партията. Политическите последици от сложната конфигурация създадоха до ескалация и протести, представени като граждански, но със силното участие на парламентарната и извънпарламентарната опозиция. Кабинетът "Орешарски" заложи на политики за растеж, намаляване на административните тежести, разплащане на натрупаните задължения от страна на държавата. Бяха договорени много добри условия по различните оперативни програми. Основното постижение на кабинета "Орешарски" беше връщането на демокрацията. Връщането на нормалността в политиката като цяло не можахме да постигнем. Нарушен беше диалогът между партиите в правителството. Неадекватно политическо поведение на по-големия партньор в правителството, последва оставка. Поведение, не съответстващо на добрите коалиционни практики - това доведе до предсрочните парламентарни избори".

Националистите разширяват влиянието си с анти-ДПС говорене

Съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ отбеляза в доклада пред делегатите и работата на 43-тото народно събрание:"В най-пъстрия парламент се получи противоположна конфигурация - 18 политически формации в 8 парламентарни групи. Обратно на демонстрираното желание за нормализация на политическия живот, националистическите партии разшириха влиянието си. При последвалите консултации основният политически субект предпочете да заложи на странна управленска формула. Основният политически субект допусна съставянето на анти-ДПС коалиция, не оцени по достойнство подкрепата на ДПС за дясно правителство с единственото условие да няма националистически формации. ДПС не изневери на себе си и остана последователна опозиция. След сформиране на второто правителство на Бойко Борисов анти - ДПС реториката се превърна в основна опорна точка предимно на националистическите формации. В анализа, в който правим днес, си струва да обърнем по-подробно внимание на липсата на принципа за правене на политика. Има тенденция на подмяна на утвърдените партии с нови формации. Всички тези процеси имат една цел- получаване на властта, която е асиметрична на изборните резултати или участие в изборите. Всичко това води до създаване на недоверие в обществото. Наред с политическата стабилност или точно заради нея в общественият песимизъм се засилва, а управлението генерира повече скандали отколкото реформи. Отсъствието на перспективи, социалната несигурност, растежът на цените, тревожното ниво на безработицата, липсата на стимул за подпомагане на бизнеса, са тревожни и ние трябва да им обърнем внимание. Трябва да предприемем бързи и адекватни действия по тези въпроси. Анализът на социалната картина води до извода, че най-високите нива на безработица са в райони, населени предимно с избиратели на ДПС.

Липсват баланс и съгласие по националните приоритети

Пред форума Карадайъ очерта и липсата на национално съгласие по стратегията за развитие на страната, както и опасностите пред ЕС заради бежанската вълна: "Трябва да разработим стратегия и с конкретна демонстрация на място - да търсим финансиране - европейско и национално. Малките и средни предприятитя осигуряват над 90% от работните места. Подкрепата за тях трябва да е задача номер едно за ДПС. Необходима е нормализация на база общовалидни правила за правене на политика от всички партии, ясно разделение на власт и опозиция, постигане на баланс. Той липсва, нужно е съгласие по националните приоритети с усилия на всички политически сили. Липсата на общовалидни правила за правене на политика дават място на езика на омразата. Той вече е официалният език на политическия живот, на много и различни политически нива. Той се наблюдава и в управляващата коалиция. Става модел, по който се развива обществото - нетърпимост, нетолерантност към всяко различие. Той се активира и на социално ниво, засяга основни ценности на страната като етническия и верски мир, отношения млади-стари, отношение към бежанците. Това е опасно за всяко общество. Този процес не е запазена мярка само за страната ни, а добива сериозни очертания и за Европа. Надделяването на езика на омразата значи отстъпление от уникалния български етнически модел.

Днес пред Европа стои предизвикателството на бежанската вълна, това подчинява европейския дневен ред на държавите на тази мащабна криза с нейните хуманитарни и финансови измерения. Всички наблюдавани явления и фактори изправят ЕС, Балканите и България пред няколко предизвикателства - миграция под различни форми, подкопаване модела на демократичната държава, в която всички са равнопоставени. Сега, повече от всякога, имаме нужда от политика, която да подкрепи фундамента на държавата за гражданите, да върнем силата на политическата си легитимация чрез служба за всички, отстояване на гражданските права и свободи. Европа още не е намерила формулата на своя български етнически модел, с който ние можем да дадем реален принос за изграждане на европейското ни семейство".

ДПС се превърна в либерална марка

Мустафа Карадайъ отбеляза в доклада си и най-важните задачи пред ДПС:"Необходима е повече консолидация във вътрешната организация на партията и органите по хоризонтала и вертикала. Основният приоритет на ДПС днес е запазването на целостта и единството на партията, защото ДПС е така необходимият фактор на политическия живот с униканата си роля за запазване на мира и сигурността. Необходимо е с много разум и прагматизъм да изберем верния път за покриване на високите критерии, които политическото време поставя пред нас. Да представяме ясна програма и цели, точни и изпълними задачи. Съзнаваме, че след всяка постигната цел пред нас се поставят още по-отговорни и големи предизвикателства. През последните 25 години преживяхме много опити за подмяна на ДПС с различни политически проекти и днешната ситуация не прави изключение. Либералният ценностен код на ДПС е изключително устойчив. Няма по-голямо предизвикателство от това да пребъдем във времето. Ние се превърнахме в либералната марка и всеки нов политически субект се съпоставя с нея. ДПС остава, а останалите заминават. Нека докажем, че ДПС ще пребъде".
И още:"Ние знаем как се взимат решенията в ДПС- единствено и само след дебати, след анализиране на отделните тези. Ние сме научени на толерантност към различните тези и трябва да ги разрешаваме вътре в партията, а не извън нея.
Днес Националната конференция трябва да избере контролния орган и в това ръководството трябва да намерят място хора, които много добре познават структурите, имат комуникация в партията, ползват се с доверието на нашите избиратели и имат добро име в обществото".
"Трябва да прекратим практиката всички жалби и въпроси да се отправят към Централното оперативно бюро (ЦОБ).
Постигане на баланс и справедливост в партията, е сред целите на ДПС. Всички тези решения трябва да скрепим с личното доверие на всеки един от делегатите. Трябва да развием организационните си структури, да привлечем още хора към тях", каза още съпредседателят на партията.

АЛДЕ има нужда от ДПС

Ханс Ван Баален, президент на АЛДЕ

Помня предишната национална конференция на ДПС, когато почетният председател д-р Ахмед Доган беше изключително спокоен, успя да отнеме оръжието на нападателя и успокои залата, за да продължи конференцията. Това е лидерство. Той получи медал от Либералния интернационал. Днес искам да почета добрите хора, които са в ДПС. Искам да благодаря на Илхан Кючюк и на Филиз Хюсменова за това, което правят - тяхната работа прави разлика, носи промяна, което правят и всички в ДПС. Много партии идват и си отиват, но ДПС винаги ще е в политиката като сила. ДПС поддържа добри взаимоотношения с Турция и Русия, имаме нужда от това, за да запазим мира. Трябва да направим Европа по-добра, да се справим с потока от бежанци, имаме нужда от ДПС като наш партьнор. Да продължим напред заедно, приятели от ДПС, приятели от АЛДЕ!

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ! 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе