Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов: Между Европол, английските и българските служби има голямо доверие

Борисов: Между Европол, английските и българските служби има голямо доверие

Между Европол, английските и българските служби има голямо доверие. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на дискусията "Отвъд Брекзит - бъдещото сътрудничество за сигурност между Обединеното кралство и Европейския съюз", организирана от Британското посолство и ПанЕвропа България.

По време на дискусията в столичния хотел "Балкан" министър-председателят каза, че преди повече от десетилетие от Европол не са имали желание да обменят информация с България, защото на политическо ниво е имало голямо недоверие. Той обаче посочи, че понастоящем с Великобритания вече са изградени трайни връзки, като обменът на информацията е на 100 процента. "Независимо от детайлите на излизането на Великобритания, трябва да се запази изграденото доверие", заяви Борисов, допълвайки, че е оптимист по този въпрос.

Министър-председателят бе категоричен, че в областта на сигурността направи всичко по силите си, за да се постигне споразумение, което да гарантира сигурността на европейските граждани. "Ще положа много усилия до 17 май, когато е срещата на върха на Западните Балкани, да работим и по Брекзит, така че поне в сферата на сигурността да бъдем спокойни", добави Бойко Борисов.

Премиерът наблегна на темата и за Западните Балкани. Той подчерта, че влиянието, контактите и агентурата трябва да бъдат в услуга на всички граждани, както е било досега. По думите му ЕС и Великобритания трябва много активно да се помогнат на Балканите. "На Балканите всички геостратегически играчи искат да имат влияние, включително и Великобритания. Оптимист съм, защото все повече нашите доводи, че изграждането на инфраструктурата, интернет, цифров пазар, урбанизация е безрисково и може веднага да започне са прави", допълни премиерът.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе