Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Амулет пази Шуми

Амулет пази Шуми

Мерибел. Първите снимки от секундите след ужасяващия инцидент с Михаел Шумахер на 29 декември се появиха в мрежата днес. На тях се виждат спасителните екипи до седемкратния шампион във Формула 1. Немецът продължава да е с опасност за живота, след като получи мозъчен кръвоизлив при падане във френския ски курорт Мерибел. Според мениджъра му Сабине Кем великият шампион просто е "катапултирал" и ударил главата си в камък, спирайки да помогне на свой приятел, с когото карали ски.

Отначало излязоха информации, че Шуми е летял с близо 100 км в час по снега. Г-ца Кем обаче отрече това и нарече случилото се "наистина лош късмет и стечение на обстоятелствата". Мениджърът добави, че подобно нещастие може да се случи и при каране на ски с 10 км в час при правене на най-нормален завой.
"Не става въпрос за висока скорост. Той е помогнал на приятел на пистата и после стартирал. Ударил камък, който не видял, правейки завоя, излетял във въздуха и при падането се ударил в друг камък", каза дамата.

Днес състоянието на Шумахер беше описано като стабилно, но повече подробности не бяха дадени. "Днес (б.а. днес) спираме изявленията, защото на практика няма значими промени", съобщи мениджърът.
Кървави следи можеха да бъдат забелязани 48 часа след инцидента на злополучното място.

Първият ски патрул от парамедици, пристигнал там, предположи, че Шуми е ударил със ските скала и после се е размазал буквално върху още три големи камъка, в резултат на което каската му се била счупила на две. Вероятно Шуми не ги е забелязал заради падналия предната вечер лек сняг. Французин, пожелал анонимност, разкри: "Пристигнахме за не повече от две минути. Мъжът загуби контрол, след като се закачи в камък, скрит съвсем леко под снега. Той излетя във въздуха и се удари в още три скали, докато падаше. Удари главата си в последната, точно тя беше напоена с най-много кръв", разказа анонимният свидетел. "Хеликоптерът, който може да кацне на не повече от 30 метра от това място, също пристигна за минути. Всички в курорта сме натъжени и се молим всичко да завърши добре".

Два полицейски екипа вече разследват случилото се, като събират свидетелски показания. Анализират се метеорологичните условия, дебелината и видът на снега.

Корина Шумахер не се отделя от съпруга си. Поставила е на леглото му късметлийския амулет, без който пилотът отказвал да излиза за състезание във Формула 1. Около Михаел също така са наредени талисмани на двете им деца. Корина е запалила свещи, моли се постоянно на Господ.

Според оскъдните сведения от докторите се забелязва малко подобрение и седемкратният шампион е издържал втората операция. Но остава в критично състояние.

Щастливият амулет на 44-годишната Корина, поставен на леглото в болницата в Гренобъл, е керамичен. Тя го подарява на Михаел след сватбата им през 1995 година, върху талисмана са гравирани инициалите им. До борещия се за живота си германец са още четка за коса на 16-годишната дъщеря Джина-Мари и златен кръст на 14-годишния син Мик. Г-жа Шумахер разкри преди време, че кръстът бил намерен от Мик, докато бил на ваканция с баба си. После фамилията решила да го освети. Нормално, сега семейството е в тотален шок, разкриха хирурзи от болницата. Там вече са по-малкият му брат Ралф, също пилот във Формула 1, и бащата Ролф.

Шумахер, който навършва утре 45 години, карал ски с Мик във фаталната неделна утрин. Михаел е поставен в изкуствена кома, а съпругата и децата не се отделят от него за секунда.

Главният анестезиолог на болницата проф. Жан-Франсоа Пайен уточни, че според медицинската литература шансът за възстановяване при подобни инциденти е 40-45 процента. Но добави: "Аз не работя със статистики, аз работя с пациенти".

Втората операция отстрани нов съсирек и така намали напрежението върху мозъка на великия немец. "След преглед със скенер предложихме на семейството нова хирургическа намеса за намаляване на хематомите", уточни жаклин Хюбер, главен директор на болницата. "Нов скенер показа леко подобрение".
Хирургът Емануел Гай, извършил операцията, допълни: "Опасностите не са отминали. Не може да се каже, че сме победили, тъй като се наблюдават подобрения, а после спадове. Като цяло обаче е по-стабилен от първия си ден в болницата. Сериозна промяна няма. И все още не можем да кажем какво ще се случи, в какво състояние ще бъде и кога ще излезе от комата. Много е рано, за да спекулираме около бъдещето на пациента".
Потвърдиха се обаче слуховете за циничен опит на неизвестен журналист да се възползва от набожността на семейство Шумахер. Коравосърдечният тип се преоблякал като свещеник и опитал да влезе при Михаел, но го разкрили навреме. "Още не мога да повярвам, че това се е случило", потресена беше мениджърът на звездата - Сабине Кем.

Шумахер, чието състояние се оценява на над 600 милиона евро, е карал ски в каменистата територия между две маркирани писти - едната за средно напреднали, а другата за начинаещи. Мястото не е стръмно, но липсата на сняг прави камъните опасни. Това не плаши доста опитни скиори, които прекосяват с риск мястото. Те качват адреналина, слаломирайки между скалните препятствия.

Шумахер бил намерен от спасителните патрули в съзнание, но тотално неадекватен, с разцепена на две каска, пълна с кръв. Той не отговарял на въпросите, но инстинктивно движел крайниците.

Първата медицинска помощ е оказана в близкото градче, преди хеликоптер да го транспортира в специализираната болница в Гренобъл, на повече от 100 км от мястото на инцидента. Шуми веднага бил поставен в изкуствена кома, като температурата му била свалена до 34-35 градуса по Целзий. Така намалява натискът върху мозъка, консумацията на енергия и му позволява да почива. Въпреки че още бягат от прогнози, лекарите признаха, че първите 48 часа, а понякога дори 24 са решаващи при подобни мозъчни кръвоизливи. Сигурно е едно - само каската спасила Шуми от моментална смърт.

"Михаел Шумахер кара при нас от години и познава отлично пистите", сподели говорител на компанията, която се грижи за ски зоната. "Изборът да кара извън трасето е негов, взет е при някакви обстоятелства, но носи доста рискове. Не валеше достатъчно сняг през последните дни. Камъните там са открити или само частично скрити".
Иначе неделната сутрин била прекрасна, а видимостта отлична. Дали Шуми е карал "на ръба", или наистина става въпрос за стечение от куп лоши обстоятелства, продължава да тъне в мистерия. Но сега това не е най-важното.

Светът се моли

Ангела Меркел

"Заедно със семейството на Михаел Шумахер се надяваме той да се възстанови от травмите си. На съпругата му, децата му и близките му желаем сила и солидарност в тези тежки часове."

Бил Клинтън

"Мислено съм постоянно до Михаел. Благодарен съм му за всичко, което той направи за моята фондация. И за доброто, което прави за хората. Моля се за него и близките му."

Себастиан Фетел

"Шокиран съм и се надявам той да се възстанови възможно най-бързо. Пожелавам на семейството му да е силно в тези моменти. Време е да спечелиш най-важната победа, Михаел. Можеш да го направиш. Имаш прекрасно семейство, което се нуждае от теб! Михаел за мен е специален, герой от детството ми."

Люк Алфан

Изумен съм. Ските за мен и за много хора са преди всичко начин за изкарване на свободното време. Той можеше да удари камък с крака и не е нужно да се спускаш бързо, за да се контузиш".

Марио Андрети

"Ще съм много благодарен да чуя положителни новини за Михаел Шумахер. Тревожа се като всички. Надявам се молитвите ми да бъдат чути."

Рафаел Надал

"Неизбежно е да мислим за Шумахер. Следя всички новини около неговото състояние, тъй като с всичко, което е постигнал, той се превърна в част от нашия живот."

Борис Бекер

"Нека се молим за Михаел и неговото оздравяване. Той е роден шампион и всички сме с него."

Гари Линекер

"Стискаме палци с Михаел да се оправят нещата."

Дел Пиеро

"Шумахер е най-голямата легенда. Убеден съм, че има сили да се оправи, и му го желая искрено. Мислите ми са с него. Никой не е застрахован и е добре да помним това."

Актриса умря след невинно падане

Мнозина жертви на удари, които водят до увреждания на мозъка, отначало се чувстват относително добре. В продължение на часове липсват симптоми. Точно подобно забавяне на преглед при лекар води до фатален край. Така почина актрисата Наташа Ричардсън през 2009 г. 45-годишната съпруга на Лиъм Нийсън удари главата си по време на ски урок за начинаещи в Канада. Дъщерята на великата актриса Ванеса Редгрейв и режисьора Тони Ричардсън не носеше каска, но отначало никой не взе инцидента насериозно. Чаровницата дори започна да се смее, след като стана от снега. И отказа да отиде на лекар. Само час по-късно получи страхотно главоболие и беше приета спешно в болница. Кръвоизливът обаче вече беше увредил сериозно мозъка. Двa дни по-късно Наташа почина.

Затова и при удар в главата веднага минете преглед, съветват лекари. Ранното хващане на кръвоизлива е животоспасяващо.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе