Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

БСП внесли в НС алтернативата си в данъчната политика за намаляване на неравенствата

БСП внесли в НС алтернативата си в данъчната политика за намаляване на неравенствата

Вчера внесохме своята алтернатива в данъчната политика. Същността на тази политика, която е много различна от тази на управляващите, е намаляване на неравенствата, мерки срещу сивата икономика, за младите семейства и децата. Това каза в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Както вече стана традиция, ПГ на БСП внася алтернативен бюджет за 2019 година. Днес започваме с алтернативата в данъчната политика", заяви тя. „Един от най-големите проблеми в България е неравенството и огромната „ножица" в доходите на различни групи от граждани", обърна внимание лидерът на левицата. Според Корнелия Нинова, ако се запази сегашният модел на данъчно облагане, каквото предлага правителството, проблемът не само няма да бъде решен, а и ще се задълбочава.

Тя обясни, че в алтернативата си в данъчната политика БСП стъпва на европейски изследвания и на „джини" индекса за неравенствата. „В Европа той показва средно 25%, в България е 40%. България е държавата в Европа с най-голяма поляризация в доходите", заяви Корнелия Нинова и уточни, че от левицата са изискали статистика и от Министерството на финансите. „Не правим случайни прогнози, не стъпваме на наши предположения, а на официалната статистика", каза още тя.

Днес внесохме в деловодството на парламента промени в Закона за публичните финанси, с които казваме, че правителството, което и да е то, ще може да харчи 1% от излишъка с постановление на Министерски съвет, съобщи още Корнелия Нинова. Всичко останало става през парламента, с актуализация на бюджета, каза тя.

„Надяваме се законът да бъде гласуван бързо. Да бъде приет и прилаган така, както изисква нормалността", заяви тя.

„Традиционно стана министър-председателят да харчи излишъкът от бюджета в държавата еднолично, според него целесъобразно", обяви Корнелия Нинова. „Години наред сме се борили с това, виждаме, че се задава и тази година", посочи тя.

„До края на годината се канят да изхарчат близо 2 млрд. излишък, за няколко месеца- абсолютно непрозрачно, не по правилата през парламента", обърна внимание лидерът на левицата. „Тази политика е целенасочена и удря в същността на българската държава. Да събираме пари от всички, а един да си ги харчи, както си реши", заяви Корнелия Нинова.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе