Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Чудо! Алонсо оцеля след удар с 315 км/ч (ОБЗОР)

Чудо! Алонсо оцеля след удар с 315 км/ч (ОБЗОР)

Испанецът по радиото: Забранено ли е да кажа, че съм жив?

Зверска катастрофа помрачи първото състезание от календара на Формула 1. Фернандо Алонсо и Естебан Гутиерес обаче се отърваха като по чудо на Гран при на Австралия. Пилотът на "Макларън" Фернандо Алонсо се разби в предпазните стени със скорост от 315 км/ч. След няколко преобръщания на болида и над 20 метра летене във въздуха, колата на испанеца приличаше на смачкан метален кен. Трибуните заглъхнаха, но за радост на всички Алонсо излезе невредим. Нещата се развиха в 17-ата обиколка. Тогава Фернандо опита да изпревари мексиканския състезател на "Хаас" Естебан Гутиерес, но не прецени добре траекторията си и удари предната си дясна гума в задната част на болида на Гутиерес. Колелото на Фернандо се счупи и колата му стана неуправляема. След катастрофата Алонсо излезе сам от болида си. Първата му работа бе да се прегърна с Гутиерес, който също не завърши. Испанецът намери сили и да покаже чувство за хумор, след като се размаза с 315 км/ч. "Забранено ли е да кажа, че съм жив и здрав. Нищо ми няма", се чу от радиото му. Както е известно ФИА наложи жестоки забрани за разговори между пилотите и екипа им.

"Трябваше бързо да изляза от болида, защото първото нещо, за което се сетих е, че майка ми ме гледа. И вероятно ще се притесни", заяви Алонсо по-късно пред репортерите. "Изпитах голям страх. Единственото, което си спомням е летящата над мен кола на Фернандо. Когато успях да спра и видях в огледалата потрошения му болид, веднага станах да го проверя. След като и той излезе сам от своята намачкана кола вече си поех въздух", бяха пък първите думи на Гутиерес след инцидента.

Това бе 11-ата сериозна катастрофа за Алонсо. 34-годишният испанец дори я обяви за най-страшната. Първият му инцидент бе през 2001 г. в Монако, когато бе само на 19 г. През 2003 г. се озова в болница след удар в Уебър. Преди четири години пък по чудо колата на Грожан не му откъсна главата в меле на Гран при на Белгия. Ферандо мина и само с болки в гърба след удар в 28G, който получи от конкурент в Абу Даби през 2013 г.

Огнена струя не разтопи Кими

Проблем с двигателя на "Ферари" извади Кими Райконен от надпреварата в Австралия. Но това не бе единственият му проблем. При прибирането си в бокса, двигателят изпълва огнена струя. Колегите на Кими обаче реагираха бързо и успяха да потушат струята над главата му. Финландецът показа железни нерви и излезе все едно, че нищо не се е случило. Райконен се прибра в бокса разочарован, като не обели и дума. До инцидента той бе трети.

"Мерцедес" пак носят скука

Нико Розберг спечели Гран при на Австралия. Зад него бе Люис Хамилтън. Така пилотите на "Мерцедес" за пореден път завладяха първите две места на почетната стълбичка. Основният ми конкурент Себастиан Фетел се задоволи с третото място. Той можеше да бъде и втори, но сам се прекара с грешка на един от завоите. Световният шампион Хамилтън не бе убедителен през цялото състезания и дори се прости бързо в първата си позиция. Въпреки това доста от феновете на Формула 1 са категорични, че любимият им спорт става все по-скучен. "Стана това, което очаквах", коментираха те. "Само катастрофите и колите за сигурност могат да объркат развоя на състезанията", възмущава се друг.

Свикнали сме с подобни инциденти

виждали сме много катастрофи. В НАСКАР имаме такива в почти всяко състезание и ги приемаме със спокойствие", обясни собственикът на "Хаас" - Джийн Хаас. "Нашият болид излезе по-добре от кривата. Автомобилът на Алонсо беше смазан, но той е жив и здрав, което е най-важното", каза още шефът на Гутиерес.

Невероятно, невероятно!

Това е като победа за нас! Победа!! Дори не знам на кое място сме!", викаше по радиото щастливият пилот на "Хаас" Ромен Грожан, след като пресече финала в Гран при на Австралия.

Фетел предложи шампанско на Уебър

който грабна микрофона, за да вземе интервю на първите трима в Австралия. "Искаш ли малко шампанско?", попита Себастиан. "Не, напивам се твърде бързо", каза бившият пилот "Уилямс" и "Ред Бул" . "И, разбира се, запяваш "Summer of '69" (песен на Брайън Адамс)", продължи с майтапа си Фетел.

Перфектен старт и сладък успех

каза първият победител в състезание за този сезон Нико Розберг. Колата бе истинска мечта за каране днес. Все още е твърде рано, но това бе наистина перфектен старт. Ще продължаваме да наблюдаваме момчетата в червено, които бяха много бързи днес", заяви щастливият германец.

Второто място е бонус

радвам се, че ми се наложи да изпреварвам. След миналия сезон почти бях забравил какво е чувството да има коли пред теб и да се бориш за позиция напред - една след друга", заяви пък другия пилот на "Мерцедес" Люис Хамилтън. Британецът изрази своето задоволство, че никой не е пострадал в катастрофата.

Резултати

Формула 1, Гран при на Австралия, писта "Албърт Парк" (58 об. по 5,303 км)

1. Розберг (Гер) "Мерцедес" 1:48:15.565 ч.
2. Хамилтън (Вбр) "Мерцедес" +8.060 сек.
3. Фетел (Гер) "Ферари" +9.643
4. Рикардо (Австр) "Ред Бул" +24.330
5. Маса (Браз) "Уилямс" +58.979
6. Грожан (Швей) "Хаас" +72.081
7. Хюлкенберг (Гер) "Форс Индия" +74.199
8. Ботас (Фин) "Уилямс" +75.153
9. Сайнц-младши "Торо Росо" +75.680
10. Верстапен (Хол) "Торо Росо" +76.833
11. Палмър (Вбр) "Рено" +83.399
12. Магнусен (Дан) "Рено" +85.606
13. Перес (Мек) "Форс Индия" +91.699
14. Бътън (Вбр) "Макларън" +1 об.
15. Насър (Браз) "Заубер" +1 об.
16. Верлайн (Гер) "Менър" +1 об.

Отпаднали: Квят "Ред Бул" 0 об., Гутиерес "Хаас" 17 об., Алонсо "Макларън" 17 об., Харянто "Менър" 19 об., Райконен "Ферари" 23 об., Ериксон "Заубер" 42 об.

Класиране при пилотите: Розберг 25, Хамилтън 18, Фетел 15, Рикардо 12, Маса 10, Грожан 8, Хюлкенберг 6, Ботас 4, Сайнц-младши 2, Верстапен 1

Класиране при конструкторите: "Мерцедес" 43, "Ферари" 15, "Уилямс" 14, "Ред Бул" 12, "Хаас" 8, "Форс Индия" 6, "Торо Росо" 3

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе