Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Адемов очаква 50 лева на пенсионер за Коледа

Адемов очаква 50 лева на пенсионер за Коледа

София. "Моите очаквания са коледните надбавки да са по 50 лева на пенсионер, но не изключвам възможността да бъдат и по-малко". Това социалният министър Хасан Адемов пред журналисти в парламента.

„Аз съм категорично против диференцирането на тази надбавка, защото диференцирането предполага противопоставяне, което и без това го има между тези, които получават и тези, които не получават. Справедливият вариант е колкото и да е тази надбавка, да бъде в един и същи размер", обясни още той.

„Коледната надбавка няма как да бъде предвидена в бюджета на държавното обществено осигуряване, нито в държавния бюджет. Тя винаги е резултативна величина, която се образува или от преизпълнение на приходи, или от съкращаване на разходи. Годините са тежки, виждате как вървят приходите и в този смисъл разчитаме на ограничаване на разходите", допълни министърът.

„Всички сме ентусиазирани на тема да намерим тези пари, въпросът е какъв ще бъде размерът на тези плащания", подчерта още Хасан Адемов.

"Нашата идея е да подпомогнем всички пенсионери, но с възможностите, които имаме към днешна дата, това не е възможно. Ориентираме се към едно подпомагане на пенсионерите с размер на пенсиите под линията на бедност за следващата година – 251 лева. Това означава, че става въпрос за малко над един милион пенсионери, които получават пенсии под 251 лева, каза още той.

„Най-справедливият начин е всички, които получават пенсии под този размер, да получат еднакъв размер на надбавката, тъй като този размер на надбавката по никакъв начин не е свързан с техния осигурителен принос", добави министърът.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе