Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Цонев:Абсурд е депутат да променя най-важния закон

Цонев:Абсурд е депутат да променя най-важния закон

 

Стана практика измененията в законите да се приемат през преходни и заключителни разпоредби на някой закон, но правният нихилизъм вече взима връх в предложенията на мнозинството. Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев по време на дебатите около промените в Закона за извънредното положение, с който се правят изменения в редица други закони.

Най-големият абсурд досега бе промяната на Закона за Държавния бюджет на текущата година с този за следващата година. Но се оказа, че има и по-голям връх на правния нихилизъм, който наблюдаваме днес, добави зам.председателят на ДПС.

Той заяви, че с днешните промени се поправя Закона за държавния бюджет със законодателна инициатива на народни представители, което е недопустимо.

Кой е дал право на народен представител да има инициатива да промени най-важния закон- този за държавния бюджет, попита Цонев. Аз съжалявам, че нашата парламентарна група няма мнозинство, за да сезира КС, но съветвам колегите, които имат такова мнозинство, да го направят“, каза Йордан Цонев от ДПС. И припомни, че подобно право има само Министерски съвет

„Пред нас е един закон, с който очевидно вносителите си поставят задача да решат всички проблеми до края на мандата и под благовидния предлог, че искат да се решават проблеми на хората в пандемията“, добави той.

Една от промените - в Закона за хазарта, докара сериозно напрежение в пленарната зала. Държавата да придобие монопол върху лотарийната игра кено, реши на първо четене мнозинството в Народното събрание с гласуваните промени през Закона за извънредното положение. Вносителите от ГЕРБ обясниха, че промяната е поискана от НАП заради неясното разписване на разликата между тото; лото; кено и бинго в Закона за хазарта.

Това, което приемате също е правен абсурд, защото вече година няма орган, нито който да лицензира, нито който да санкционира и в сектора всичко е оставено на самотек, припомни Йордан Цонев.

С друга промята се реши общините да получат отсрочка за връщане на стари задължения, а с препратка към Закона за семейните помощи доходът на доброволните приемни семейства се приравни с този на близките и на роднините на дете с над 90% увреждане.

На първо четене депутатите удължиха срока, в който общините няма да бъдат санкционирани, ако имат неизплатени безлихвени кредити към централния бюджет. Така, ако не са успели да ги изплатят до 1 януари т.г., те ще могат да го направят до 2 месеца след края на извънредната обстановка.

Поправките в Закона за семейните помощи. Измененията бяха определени като предизборен ход на управляващите от страна на опозицията.

"Аз нямам нищо против за уравниловката и за възможността социални групи да получават тази подкрепа. Но целият този компот, който ни се предлага, е тоталното лобиране по определени сектори", посочи Надя Клисурска от БСП.

"Това ли сте вие - социално-отговорната партия БСП", репликира Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе