Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

$6000 и рекорд за Георги Иванов

$6000 и рекорд за Георги Иванов

Атлет номер 1 на България Георги Иванов влезе в историята като най-успешно представилия се мъж на шампионат на планетата след 2008 г, когато Николай Атанасов зае пето място на скок дължина във Валенсия. Сега в Сопот талантливият гюлетласкач зае престижното пето място и то с национален рекорд от 21,02 м в едно от най-силните състезания при мъжете. За последно български състезател е подобрявал рекорд на световно през 2008-а - Даниела Йорданова 1500 м. За Иванов това е неговото най-добро класиране при мъжете в кариерата му досега, след осмото място на шампионата на открито в Москва 2012. Георги можеше и да вземе заслужено бронзовия медал, но само съдиите видяха, че представителя на домакините Томаш Майевски е пратил гюлето на 21,04 м. В последния си опит пък новозеландецът Томаш Уолш, който до момента имаше 5 фаула тласна гюлето на рекордните за него 21,26 м и си тръгна с бронза. За петото си място Иванов ще получи чек от ИААФ за 6000 долара. Златото напълно закономерно спечели Райън Уайтинг (САЩ). Той защити световната си титла от Истанбул 2012 с 22.05 м. Втори както и преди 2 г завърши Давид Щорл (Гер) – 21.79 м. С резултата си от финала - 21,02 м Георги Иванов попадна в топ 30 на европейската ранглиста в тласкането на гюле в зала за всички времена. В ранглистата за сезона на Европа националният ни рекордьор вече е на трето място, като пред него са само двукратният световен шампион на открито Давид Щорл (Гер) и двукратният олимпийския шампион Томаш Майевски.

Гюлетласкачът: След 21,02 м ми се подкосиха краката

Представилият се чудесно на световното в Сопот Георги Иванов разказа пред пратеника на "Стандарт" впечатленията си от историческото състезание в "Ерго Арена"

- Георги честит рекорд и пето място на световното. Как се чувстваш?

- Това е голям успех. Чувствам се страхотно. Да хвърля над 21 м на такъв голям форум е страшен успех.

- Беше ли подготвен за едно такова силно представяне?

- Най-вероятно съм бил готов. Щом съм тласнал гюлето на 21,02 явно съм бил готов. Желанието ми е лятото да съм здрав и да направя един много силен сезон и да тласна гюлето над 21,50 м. Надявам се на европейското в Цюрих да съм в най-върховата си форма.

- Какво си помисли след 3-ия опит на финала в който направи националния рекорд?

- Подкосиха ми се краката и направо щях да падна (смее се).

- Петият ти опит сякаш беше също около 21 м?

- Не знам. Гюлето падна встрани и ми зачетоха фаул. Имам два вида техника. Единият е с много ниско тръгване, а другия с пружиниране на десния крак. Пробвах петия опит с пружиниране, но гюлето отиде в мрежата. Може би трябваше да тръгна по-вдясно и щеше да влезе.

- За кого е този рекорд?

- За семейството ми, за треньора ми, за всички които държат на мен и аз на тях.

- Как спа вечерта преди финала?

- Много добре. Даже сутринта в 4,30 вече се бях събудил и се бях наспал.

- Какво си мислеше след квалификацията?

- Дойдох, свърших си работата и ми оставаше да тласкам добре на финала. От мен се искаше да вляза на финал и го направих. Бях напълно спокоен в квалификацията. На финала покрих очакванията на треньорите си. Моят треньор бе сигурен, че съм готов за 21 м. Просто аз не вярвах в това, но повярвах в третия опит.

- При пристигането ти в Полша си имал болки в кръста.

- Те не са от вчера. Появиха се отново тук по време на една от тренировките ми с щангата. Моят треньор обаче ми направи специални упражнения с които болката изчезна.

- Още след световното в Москва през 2013-а към теб имаше интерес от "Найки". Успя ли да подпишеш договор с тях?

- Да. Контрактът е вече факт и от началото на тази година имам пълна екипировка от тях.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе