Извънредни новини

Португалия посрещна своите богове с купон (ОБЗОР)

Португалия посрещна своите богове с купон (ОБЗОР)

Националите ни върнаха вярата в държавата, изкефи се президентът

Боговете слязоха от Олимп и се сляха с народа! Така може да се опише триумфалното завръщане на португалските национали след спечеленото европейско. Цялата страна стана едно с героите си и отпразнува най-големия успех в историята на футбола в Португалия. Купонът започна от ранни зори, а националната телевизия RTP излъчи всяка секунда от последните часове в Париж до завръщането в родината. Самолетът, превозващ победителите, бе посрещнат от два изтребителя, които съпроводиха Роналдо и компания до летище "Умберто Делгадо". Още при кацането пилотът залепи плакат на починалата легенда Еузебио до вратата на летящата машина. Такъв имаше и на купата. Пръв от съоръжението излезе Кристиано с трофея "Анри Делоне" в ръка. Моментът хвърли в екстаз многохилядната тълпа, която чакаше звездите с часове. Трикратният носител на "Златната топка" и селекционерът Фернандо Сантос вдигнаха отличието, с което белязаха старта на официалното тържество. Националите бяха веднага качени на два автобуса с отворен покрив и потеглиха из улиците на Лисабон до замъка "Белем", където ги очакваше президентът на страната Марсело Ребело де Соуса. Хилядите фенове съпроводиха любимците си през целия маршрут и блокираха движението в града. Воаяжът до държавния глава бе белязан от стотиците селфита на националите, които бяха на седмото небе от невероятната атмосфера, организирана от привържениците. Те не спираха да пеят и парчето на Чутос - "Моята къща".

След няколко часа селекцията на Фернандо Сантос се добра до замъка. Президент де Соуса държа реч и награди националите с Орден за заслуги заради грандиозния успех. "Искам да благодаря на селекционера, който се закани да донесе купата преди началото на европейското и го стори. Много хора разправяха по време на турнира, че сме късметлии, но ние им доказахме, че това не е така. Ние сме най-добрите в Европа! Най-добри сме по скромност, издръжливост, обединеност и компетентност. В този спорт головете с петички, спасяването на дузпи и защитата са с еднаква важност. Футболът е колективна игра. Този ден е по-различен от всички останали. Икономическите и социалните проблеми остават, но сега имаме борбеността и отборният дух на националите за пример. Разликата между вчера и днес е, че сега всички имаме повече причини да вярваме в Португалия", заяви държавният глава при срещата си със Селесао. Играчите продължиха с пътешествието си, което завърши на площад "Афонсо Енрикеш". "Влязохме в историята. Ние сме първите, спечелили нещо голямо за Португалия", изфука се пред десетките хиляди фенове Кристиано Роналдо и изкрещя култовата реплика от церемонията на "Златната топка" преди три години. Звездата излъчи клипче от купона, което веднага събра над 2,5 млн. гледания. Селекционерът Фернандо Сантос запази хладнокръвие и коментира философски извоюваната победа. "Бяхме семпли като гълъби и мъдри като змии", лаконичен бе инженерът, сътворил чудото. Празникът продължи до късно през нощта и завинаги ще остане в сърцата на целия португалски народ като една от най-великите дати в историята.

Кристиано ми каза, че ще вкарам

победното попадение, разкри авторът на единствения гол в мача Едер. "Роналдо ми даде сила и позитивна енергия. Той и всички в тима ми вярват. Знаех, че и моят момент ще дойде. Много работа стои зад това изпълнение. Всички се раздадохме от първата минута на европейското. Нашите сънародници заслужават това", заяви таранът, който ще остане в кошмарите на Лоран Косчелни и цяла Франция. Скандалният Пепе, който бе сред най-добрите за Португалия на турнира, призна, че е надъхал съотборниците си да спечелят финала заради голямата звезда. "Беше тежко, когато напусна контузен. Загубихме най-добрия ни играч. Всички се надявахме на него, защото може да вкара гол по всяко време. Написахме златна страница в историята на футбола в Португалия", кефеше се роденият в Бразилия защитник. Луис Фелипе Сколари, който бе начело на Селесао по време на загубения финал на Евро 2004 г., заяви, че е останал изключително щастлив от спечелената купа. "Страшно съм доволен да видя Португалия като европейски шампион. Тъкмо приключих тренировка с клубния си отбор и толкова неща ми минаха през главата, щом разбрах за триумфа", каза треньорът на китайския "Гуанджоу Евъргранде".

Носителка на "Грами" полудя от кеф

Една от най-успешните певици на нашето време Нели Фуртадо, чието сърце бе разбито след загубения финал на Евро 2004 г., се озова на седмото небе от щастие. Родената в Канада изпълнителка, чиито родители са португалци, изпя химна на турнира преди 12 години, но трябваше да изгледа как Роналдо и компания останаха със сребърните медали. "Преди 12 лета пях в Лисабон на финала и Португалия загуби. Бях толкова тъжна, че прекарах следващия ден, тъпчейки се в леглото. Всичко това прави сегашния момент още по-сладък. Давай, Португалия!", изкефи се Фуртадо, която стана известна сред футболните фенове с песента "Форца", която стана химн на европейското. Тя не пропусна да поздрави голямата звезда Кристиано, който бе сред играчите, загубили финала през 2004 г. "Роналдо е велик и му пука за нещо. Пробвайте го и вие", призова канадката.

Жозе празнува по пижама

Мениджърът на "Ман Юнайтед" Жозе Моуриньо излезе от позата си на сухар и похвали националите за спечелената купа. "Ако искате да посетите страната на европейските шампиони, трябва да отидете в Португалия", изкефи се Специалния. Той изгледа мача в хотел в Манчестър и след последния съдийски финал качи култова снимка в социалните мрежи. На нея той е облечен само по пижама, а в ръце държи шалче на Селесао. Натоварената програма на Моу през уикенда не се изчерпи само с футбол. Часове по-рано Жозе гледа на живо финала на Уимбълдън, който бе спечелен от Анди Мъри.

Хан Соло се радва с шалче в Лисабон

Португалската приказка не подмина и Холивуд. Суперзвездата Харисън Форд и колежката му Джулия Луи-Драйфус купонясваха из улиците на Лисабон рамо до рамо с хилядите фенове. Актьорът, който се прочу с ролята на Хан Соло от легендарната поредица "Междузвездни войни" и звездата от сериала "Зайнфелд", танцуваха и се кефиха на партито цяла нощ. Форд и Луи-Драйфус не пропуснаха да се отчетат със селфита в социалните мрежи. Холивудските звезди се щракаха с новите си другари, а фотосите веднага обиколиха целия свят и станаха хит. Форд се бе закичил с шалче на националния тим, с което стана още по-голям любимец на местните. Актьорът е в страната със съпругата си Калиста Флокхарт, която стана известна с ролята си в сериала "Али Макбийл", където играе главната героиня. Двамата избраха тази дестинация, за да отпразнуват шестата годишнина от сватбата. Драйфус от своя страна бе в самия център на грандиозните тържества и даже качи клипче в "Инстаграм". На него тя е обградена от полуголи младежи, които танцуват на площада.

Политици се скъсаха да четкат героите

Най-големият футболен успех в Португалия не подмина и политиците в страната. Всички видни представители на властта се изредиха да поздравяват и благодарят на националите, които в момента са най-обичаните хора в държавата. Тон даде председателят на парламента Феро Родригес. "Родната футболна федерация, селекционерът Фернандо Сантос и всички играчи, предвождани от Кристиано Роналдо, доказаха на целия свят, че сме смела нация. Фактът, че бихме домакините, ми носи още по-голяма радост. Всички заслужаваме това щастие. В това число влизат и многото португалски емигранти във Франция и навсякъде другате", изкефи се политикът в съобщение за агенция "Луса". Лидерът на Партията на народа Асунсао Кристас също изрази гордостта си и заяви, че този успех ще служи за пример на всички. "Благодаря на целия отбор, че ни изпълни с толкова щастие. Вие доказахте, че всички препятствия, колкото и да са тежки, както това с контузията на Роналдо, могат да бъдат преодоляни", добави дамата. Комунистическата партия разпространи писмо из медиите в страната, в което не скрива радостта си от престижа, който носи триумфа на цялата страна. Предишният министър-председател на Португалия Педро Коелю изрази надежда, че красивият момент няма да остане единствен. "Това е техният момент - на всички играчи, треньори и щаб. Те ни донесоха огромна радост. Надявам се, че пак ще повторим успеха", зарадва се политикът, който наблюдава финала на живо.

Селесао получи честитка от Космоса

Португалските герои се радват на поздрави не само от цял свят, но и от Космоса. Астронавтът на НАСА Тери Виртс честити успеха на Селесао от Международната космическа станция. "Поздравления, Португалия!", написа в Туитър американецът и придружи съобщението със снимка на Иберийския полустров в миговете след последния съдийски сигнал. Виртс, който е носител на множество медали и награди за службата си, в момента е командир на станцията.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе