Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Шкембелия отне славата на Фелпс в басейна

Шкембелия отне славата на Фелпс в басейна

Дупка в правилниците уреди адвокат с виза за Рио

11 000 атлети мерят сили в битка за вечна слава това лято на Игрите в Рио. Всеки от тях има своята история. Нечии са забавни, а други трагични. Общото е, че всеки се е изправил срещу своите демони, за да ги победи и да си спечели правото да участва в най-големия спортен форум на планетата. Ето ви някои от най-интересните съдби.

10. Робел Кирос Хабте

Кои са най-големите звезди в Рио? Юсеин Болт, Майкъл Фелпс или Рафа Надал? Нито един от тях! Титлата грабна добилият култов статус етиопски плувец Робел Кирос Хабте. Спортистът стана интернет сензация не със страхотните си изяви в басейна, а с биреното си коремче. Етиопецът, наподобяващ новороден кит или дебел тюлен, "блестя" на 100 м свободен стил. Вярно, пухкавият "атлет" остана на 59 място от 59 плувци с време 1:04,95 мин - 17 секунди зад победителя в сериите - но на кой му пука? Високият 1,75 м и тежащ 81 кг Хабте може и да е с телосложение на застаряващ централен нападател от футболната "А" окръжна, но примерът му е вдъхновяващ. Вече нямате никво оправдание за факта, че се задъхвате, докато качвате стълбите до втория етаж. Даже нямате нужда да отказвате баничките и другите мазни вкусотийки, които са интегрална част от вашата диета. Обличайте бански и започвайте тренировки, че Токио 2021 наближава!

9. Етимони Тимуани

САЩ трябваше да избира измежду 554 атлети кой да бъде знаменосец по време на откриващата церемония. Намиращият се в Тихия океан остров Тувалу обаче нямаше такъв проблем, защото има само един представител в Рио - Етимони Тимуани. Той ще мери сили с извънземния Юсеин Болт в спринта на 100 м. Най-доброто време в кариерата на 24-годишния спринтьор е 11,72 сек, но и това е нещо, нали? Освен това свръхзвуковият Тимуани се подвизава и като централен защитник. В кариерата си той е ритал за местните "Тофага", "Лакена Юнайтед" и "Ману Лаева". Към това можем да добавим и мачове за националния тим на островната държава. Време е Венци Стефанов да отправи примамлива оферта за бързака и да го докара у нас. Кога пак ще видим играч в родното първенство, който да бяга 100 м под 20 сек?

8. Михалис Каломирис

Някои спортисти прекарват дълги години в опити да се доберат до участие на олиампада, а други го постигат по случайност. Такъв е случаят с Михалис Каломирис, който работи като адвокат в Атина, а през свободното си време участва в маратони. Правистът разбрал, че петте преплетени кръга го зоват, гледайки сайт, посветен на леката атлетика. Каломарис се уреди с квота заради участието си на маратона в Рим през миналата година. Времето на 30-годишния грък бе с цели 10 минути под нужното за квалификация, но дупка в правилника на IAAF го класира за Рио. Правилата гласят, че финиш сред първите 10 в маратон от най-висок клас може и да се окаже достатъчно постижение за олимпийска квота. За негово щастие състезанието в Рим е именно такова. Каломирис тренира преди и след работа и навърта между 100-150 км на седмица. "Надявам се, че моята история ще накара другите хора, свързани с този спорт, да вярват повече в себе си и да продължат да работят", надъха другите спортисти адвокатът.

7. Борис Бериан

Историята на бегача на 800 м Борис Бериан е достойна за Холивуд. Само преди две години 23-годишният американец изхвърча от колежа "Адамс" заради лоши оценки, прави бургери в "Макдоналдс" и спи на канапето на приятел. Какъв загубеняк, а? Сега животът на Бериан е пълна противоположност на тъмния период отпреди две години. Бегачът е сред най-добрите атлети в своята дисциплина и участва в Рио. Но не това е нещото, което го прави толкова специален. Бериан влезе в ролята на Давид, който побеждава Голиат, след като надви гиганта "Nike" в съда. След изтичането на споразумението му с производителя на спортни стоки, атлетът сключва сделка с друга компания. Клауза обаче позволява на "Nike" да го обвърже с нов договор, ако условията отговарят на тези, които другата страна му предлага. В крайна сметка двете страни се впуснаха в лют съдебен спор, а гигантът бе принуден да се предаде с подвита опашка, което спечели култов статус на 23-годишния спортист.

6. Джулиъс Йего

Как се става световен шампион в мятането на копие? С гледане на клипчета в "Ютюб". Поне такава е рецептата на кениеца Джулиъс Йего. Родината му може и да произвежда бегачи на средни и дълги разстояния от световно ниво, но липсата на кадри в мятането на копие се оказва сериозен проблем пред 27-годишния атлет. "Нямам треньор, което не е лесна работа. Мотивацията ми идва отвътре. Гледам клипове в "Ютюб", за да си подобрявам техниката", признава в интервю за Си Ен Ен Йего.

5. Кастър Семеня

Мъж или жена? Това е въпросът, който мъчи шефовете на ИААФ и КАС, когато чуят името на Кастър Семеня. Южноафриканката е световна шампионка в бягането на 800 м и сребърна медалистка от Лондон 2012, а всички специалисти считат, че златото в Рио и е в кърпа вързано. Титлите и рекордите на атлетката са съпроводени с куп скандали и падения. Тялото на Семеня произвежда изключително високи нива на тестостерон, което й дава огромно предимство пред останалите състезателки. ИААФ взе решение и принуди южноафриканката да приема медикаменти, които да нормализират бушуващите мъжки хормони в организма й. В добавка с редица контузии резултатите на Семеня удрят дъното. Спасението за нея идва благодарение на индийката Дутее Чанд, която също има тестостерон в изобилие. Спринтьорката спечели обжалване пред КАС в средата на 2015 г. и получи разрешение да се състезава като жена. Арбитражният съд наложи забрана на ИААФ да налага регулации върху други атлети в подобно положение до юли 2017, което се оказа златна мина за Семеня.

4. Оксана Чусовитина

41-годишната узбекистанка е най-старата гимнастичка, участвала на олимпиада. Игрите в Рио са седми за Чусовитина, с което тя подобрява рекорда от шест, който държеше заедно с Йордан Йовчев. Средната възраст на нейните конкурентки в Бразилия е едва 20 години. Кариерата на Чусовитина започва преди повече от четвърт век. Дебютът е на Игрите в Барселона 1992. Тогава тя се състезава под флага на Обединените нации - отбор, съставляващ атлети от бившите съветски републики. Оксана и нейните съотборнички грабват златото в отборната надпревара. 16 години по-късно ветеранката спечели сребро на прескок в Пекин, този път като състезател на Германия.

3. Захра Немати

Състезателката по стрелба се превърна в първата жена знаменосец в историята на Иран по време на откриващата церемония през нощта на 6 август. 31-годишната спортистка тренира дълги години таекуондо с надеждата да представя родината си на летни игри. Неприятна катастрофа и парализа разбиват плановете й... временно. Немати захваща стрелбата с лък и бързо става част от елита в този спорт. За разлика от колегите си Захра ще има двойна работа в Рио. Тя ще се състезава и на параолимпиадата, където ще защитава титлата си от Лондон 2012. "Искам да постигна целта си: да направя семейството си и тези около мен щастливи и да им покажа, че съм силна. За мен е от огромно значение да правя хората с големи проблеми щастливи", заяви Немати.

2. Юсра Мардини

Плувкинята няма успехите на величия като Майкъл Фелпс и Райън Лохте, но може да се похвали, че нейните умения са спасявали човешки животи. Сирийката бяга от страната, раздирана от военни конфликти, в претъпкана лодка. Плавателният съд, препълнен с 20 човека, въпреки че е предназначен за шест, започва да се скапва. В този момент се намесва 18-годишната Мардини и още четирима спътници, които теглят лодката повече от три часа в леденостудените води на път към остров Лесбос. Нито един от останалите пасажери не може да плува и намесата на героите им спасява живота. Живеещата в Берлин сирийка е една от десетимата атлети, които се състезават в Рио под флага на отбора на бежанците. Тя споделя, че мечтата й е един ден да се завърне в родината. "Вероятно ще се устроя в Германия, но когато остарея ще се преместя в Сирия, за да уча хората с моя опит", заканва се Мардини.

1. Гаурика Синг

13-годишната Гаурика Синг е най-младият участник на Игрите в Рио. Историята на ученичката може и да е напълно различна, заради тежкото земетресение, което удари Непал през миналата година. По това време Синг, която живее от малка в Лондон, е в родината си, за да участва на националното първенство по плуване. Трусовете с магнитуд 7.8 удрят столицата Катманду и отнемат живота на 9000 човека. "За щастие бяхме в нова сграда, която издържа на земетресението. Всички съседни постройки обаче бяха унищожени. Имаше вода навсякъде. Много се уплаших. Майка ми не ми позволи да видя какво се случва наоколо. Считаше, че е прекалено травмиращо да гледам умиращи хора", разкрива за ужаса Синг. В началото на годината 13-годишната плувкиня спечели три бронзови и един сребърен медал от Южноазиатските игри, които й гарантираха виза за Рио.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе