Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

НС отхвърли ветото на Радев

НС отхвърли ветото на Радев

Народното събрание преодоля ветото на президента върху бюджета на НЗОК за 2018 г. За бяха 126 депутати, против бяха 95 депутати и така текстовете от бюджета на НЗОК бяха прегласувани и приети повторно. Държавният глава наложи вето върху текстове от Закона за бюджета на НЗОК, които налагат мораториум за нови лекарства за следващата година, с мотива, че се дава различно третиране на здравноосигурените лица и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ, затова и законът се връща на ново обсъждане. Обсъждането по ветото продължи повече от два часа.

В рамките на дебата думата взе и народният представител Стефан Данаилов. Той каза, че подкрепя ветото на държавния глава и заяви "конфликт на интереси".

"Искам да заявя конфликт на интереси, защото ще подкрепя ветото на президента, а аз съм онкоболен", каза Данаилов.

„Затова заявявам конфликт на интереси. Скъпи приятели, имах възможност да слушам и да гледам по телевизията и дойдох специално да ви предложа нещо – не обичам този остър тон и скандали, когато става въпрос за човешки живот. Ако 3-4 години съм в ремисия, аз не знам Господ какво ще каже след месец-два, година. Явно тези химии, които са ми наливали през тези години, вече няма да действат и ще трябва да пробваме нова. Вие ще кажете, че имам пари и ще си купя. Аз имам, но тези хора, които нямат", запита Данаилов.

„Скъпи, приятели, тук има лекари с такова заболяване. Поне един знам, че има. Няма начин да не сте загубили близки от тази коварна, гадна, мръсна болест. Да направим две групи – да се разходим из софийската онкология и да видите какви хора са вътре. Големият процент са млади хора, които трябва да живеят, а не могат. Свидетел съм на безсилието на лекарите. Затова не ме интересуват тези милиони, но дайте да направим не жест, а да изпълним задължението си", подчерта той. Данаилов подчерта, че са избрани от хората и много от тези хора също са попарени от тази коварна болест.

„Обръщам се към вас като ваш приятел. Скъпи приятели, дайте да сменим политиката и да постъпим най-човешки, защото това, което не дай си Боже ви се случи да изживеете и не знаете дали ще оцелеете, е страшно. Изпитвал съм го и затова го споделям с вас. Разчитам на вашия разум", каза още Стефан Данаилов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе