Извънредни новини

България се прощава с Трифон Иванов

България се прощава с Трифон Иванов

Повече снимки от поклонението вижте ТУК

България се прощава с легендарния футболист Трифон Иванов. Траурната церемония, която се провежда в Двореца на културата и спорта във Велико Търново, започна точно в 13.00ч. с химна на Република България.

Хиляди са в родния град на Железния Туньо, за да го изпратят в последния му земен път.

"Не знам как и не искам да говоря за него в минало време. Почивай в мир, приятелю !", каза с навадена глава кметът на Велико Търново инж. Даниел Димитров Панов. В името на легендата той обеща, че ще бъде учредена ежегодна награда "Трифон Иванов".

Очаква се над 5000 души да си вземат последно сбогом с легендата в Двореца на културата и спорта във Велико Търново.

Два часа по-рано цялато златно поколение от САЩ'94 се събра за поклонението на Трифон Иванов. Пръв пристигна Христо Сттоичков, който си дойде от Мексико специално, за да се прости с някогашния си съотборник.

Последваха го всички останали - Йордан Лечков, Краси Балъков, Бончо Генчев, Боби Михайлов, Наско Сираков, Илиян Киряков и др.

Бившите ни звезди отказаха коментари, видимо тъжни и с наведени глави влязоха в двореца.

Стандарт Нюз ще следи поклонението на Железния Туньо. Сайтът на бТВ предава на живо от залата, в която има над 2 хил. души. Канал 3 също следи обстановката в Двореца на културата и спорта. Статията ще се обновява !!!

С българския химн и с химна на Велико Търново "Мила моя майнольо" великотърновчани и пристигналите специално за поклонението техни съграждани се поклониха пред Трифон Иванов. До ковчега му беше положен плакат в рамка със снимки от неговата кариера, а пред тленните му останки огромен екран излъчва моменти от славното му минало.

"За съжаление се обединяваме само в скръб и радост", каза бившият президент на БФС Валентин Михов.

"Трифон бе невероятен човек. Вижте колко хора са се събрали. А някой знае ли какво му беше през последните години? Когато му бе трудно. Поклон", допълни той.

Срещу опечаленото семейство се нареди част от футболния ни елит. До героите от САЩ'94 беше селекционерът Димитър Пенев, компания им правеха Валентин Михов, Георги Велинов, Чико Дерменджиев, Емил Данчев, Пламен Марков, Илиян Илиев, бившите съдии Любе Спасов и Борислав Александров, както и други.

Прощално слово произнесе кметът на Велико Търново Даниел Панов, който заяви, че е изпитал ужас от новината. Отказа да говори за Туньо в минало време и го нарече горд болярин и "един от съвременните символи, с който уви, бяхме принудени да се разделим".

Една от дъщерите на Трифон Иванов извика: "Браво, тате, аплодисменти за тате", което бе най-емоционалният момент. После пълната с около 2 500 човека зала аплодира за последно бившия ни национал.

Слово произнесе и бившият му съотборник Бончо Генчев, който не издържа и се разплака говорейки за Трифон Иванов. Съболезнователни телеграми бяха прочетени от името на държавния глава Росен Плевнелиев и на премиера Бойко Борисов.

Той беше железен мъж, железен футболист, който не се предаде, а го отне природата, каза Димитър Пенев пред БНТ.

Боби Михайлов бе първи от Пеневата чета, който си взе сбогом със своя приятел и съотборник. Той го целуна и погали по челото, след него цветя поднесе Димитър Пенев.

Фото: Канал 3

Христо Стоичков се сбогува с Туньо доста емоционално. Той се разплака над ковчега. Последваха Йордан Лечков, Наско Сираков, Цанко Цветанов, Даниел Боримиров, Пламен Николов, Илиян Киряков и останалите от САЩ'94.

Фото: БГНЕС

"За съжаление се обединяваме само в скръб и радост", каза бившият президент на БФС Валентин Михов на излизане от Двореца на културата и спорта.

"Трифон бе невероятен човек. Вижте колко хора са се събрали. А някой знае ли какво му беше през последните години? Когато му бе трудно. Поклон", допълни той.

"Трифон Иванов беше като мой по-голям брат. Отиде си един добър човек, весел човек, винаги готов да помогне на всеки", каза Цанко Цветанов.

Фото: БГНЕС

Боби Михайлов си изпусна нервите

Президентът на БФС Борислав Михайлов наруши скръбния тон на поклонението. При молба на журналистите да коментира бившия си съотборник Трифон Иванов и да разкаже спомен за него, Боби си изпусна нервите и рязко отвърна: "Я се разкарайте от тука, бе!", махна с ръка и си тръгна.

Христо Стоичков също отказа коментари, но поне си сдържа нервите. За сметка на това мнозина от присъстващите бивши футболисти и треньори си спомниха за Туньо и рсподелиха интересни неща за него. Техните разкази и спомени четете утре в "Стандарт".

"Познаваме се от дълги години, ние сме семейни приятели. За него всичко беше на майтап, той никога не е съжалявал за нищо", сподели бившият съотборник на Трифон Иванов - Мирослав Байчев.

1 Коментар

  1. При Туньо има и друг момент от нашата народопсихология. Той олицетворява символа на безстрашния, добър юнак, който без страх громи душманите. Поклон, венци, но и безсмъртие! http://www.vbox7.com/play:92cddf9fc4 http://www.vbox7.com/play:0cabcf3181

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе