Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Здраве и стил на живот - избрано от печатаСмолян и Силистра са първенци по ръст на болничните, извежда на първа страница СЕГА.За шест години разходите на НОИ за тези обезщетения са скочили с над 35%, въпреки реформата от 2010 г., с която работодателят плаща първите три дни от болничния. Увеличава се броят на хората, които отсъстват от работа, както и броят на взетите дни. Смолян и Силистра пък са области с тенденция към обезлюдяване и относително високата безработица.

Виж повече

Децата на шест години вече не само ще трябва да знаят какви са правата им, но и в кои ситуации възрастните ги нарушават. Това е част от нов стандарт за гражданското, здравно и екологично образование, приет от МОН. Малчуганите трябва да разпознават и местните органи на властта, реда и сигурността – сиреч кмета и полицията, отбелязва ЖИВОТЪТ ДНЕС. Едно дете на пет-шест години трябва да може да описва различните роли в семейството,както и правата и отговорностите, свързани с тях. От него обаче ще се изисква да може и да описва отношение и поведение на възрастните, които нарушават неговите права.

Виж повече

СТАНДАРТ се спира на съдбата на 29-годишния Николай Божиков, който сбъдва мечтата си да полети с хеликоптер. За мнозина тази мечта може и да изглежда обикновена, но не и за 29-годишния Николай Божиков. Младият калоферец страда от мускулна дистрофия, но това не спира полета му - в буквален и в преносен смисъл. Няма да съм с гайда и за това само ме е яд, но все пак ще се справя!", написа младежът във фейсбук преди полета. Стискаха му палци и му даваха кураж  негови близки и приятели, които се радваха на щастието на Николай. Над него през цялото време бдеше и д-р Димитър Димитров от Александровска болница. Ники  е с мускулна дистрофия тип Дюшен от 2-годишен - коварна болест, която с годините постепенно убива човек. Лек за нея няма.  Въпреки заболяването си той ходил на училище до осми клас. Тогава внезапно изпаднал в кома и бил поставен на апаратно дишане. Днес не може да говори, но е намерил начин близките да разбират мислите му - пише на монитор с помощта на мишка. Много иска и да работи в ефирно радио. Вярва, че неслучайно се е родил и живее в Калофер, градът на Ботев и че неговият дух се е вселил в него. Живее ми се и това е, а проблемите ми да почакат  - не са по-важни от мен!", пише във фейсбук Ники.

Виж повече

МОНИТОР информира, че нашата страна е изпратила стволови клетки за пациент във Великобритания. Това стана по искане на един от най-големите регистри там „Антони Нолън”, съобщиха от Александровска болница, където се намира обществената банка и регистър за стволови клетки у нас. Те са извлечени от периферна кръв от донор и са предназначени за костномозъчна трансплантация на английския пациент, която предстои да бъде извършена в трансплантационния център в Оксфорд.

Дворецът на френските крале Версай скоро ще се гордее с два килима, изработени в българския град Костандово, пише СТАНДАРТ. Огромните тъкани произведения са исторически възстановки, най-често направени по картини от ХIV и ХVI век. Родният цех от 15 години изработва уникални килими за английското кралско семейство, аристократични родове на Великобритания, певеца Мик Джагър и музея "Албертина" във Виена, а произведенията им участват в сцена в един от филмите за Хари Потър

ТРУД помества заключението на световно проучване, че жените вече пият толкова много, че почти се изравняват с мъжете по алкохолни проблеми, Учените откриват, че сред хората, родени между 1891 и 1910 г., вероятността мъжете да имат алкохолна зависимост е три пъти по-голяма от тази жените да са пристрастени към алкохола. Но при мъжете, родени между 1991 и 2000 г., вероятността да имат проблем с пиенето повече от жените е само 1,2 пъти по-голяма.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе