Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Ръст на заплащането ще има през 2018 година

Ръст на заплащането ще има през 2018 година

В София Институтът за пазарна икономика представя „Регионални профили: показатели за развитие 2017”. 

Те са единственото по рода си изследване на социално-икономическото състояние и развитие на областите в България и се изготвя за 6-та поредна година, което позволява открояването на дългосрочните процеси на регионално ниво. 

По темата за Пловдив данните представя Петър Ганев, старши икономист на ИПИ.

Тази година представянето се фокусира върху следните теми:

Икономически растеж в регионите: кои области растат най-бързо и кои не успяват да се включват в оживлението на икономиката?

Пазар на труда: къде заетостта достига рекордни нива и има ли това ефект върху демографските процеси?

Образование: от какво зависят отпадането от училище и качеството на образованието и има ли връзка между резултатите в образованието и процесите на пазара на труда?

Изследването се прави за 6-та поредна година, на фона на доста добри макроикономически показатели за цялата страна, обясни Петър Ганев. Имаме рекорден растеж (близо 4 %), пазарът на труда е в доста добро състояние - достигнахме рекордни нива, които досега не сме стигали. Безработицата падна до нивата на 2007 - 2008 г., създадени са около 150 000 работни места.

Експертът от ИПИ посочи, че тази добра картина, разбита по области, обаче показва, че добрите новини са в няколко района в Южна България и са концентрирани около по-големите икономически центрове. Над 2/3 от работните  места са концентрирани в София и Софийска област, Пловдив и Стара Загора. 

На практика в по-голямата част от областите предкризисните нива са достигнати, т.е. заетостта вече е на доста добро ниво. Само в Пловдив за последната година създадените работни места са около 40 000. Тъй като населението в Пловдивска област е по-малко от това в Софийско, на практика Пловдив е лидер по този показател, коментира Петър Ганев. 

На другия полюс са областите, които изостават - Кърджали, Сливен, Силистра, Видин. Това са области с проблемен пазар на труда, ниска свързаност, висок дял на бедни хора. Това е провокирано от липса на инвестиции през годините. 

Така че картината в страната остава двояка, но все пак общата макрорамка е положителна и дърпа всички нагоре, обясни експертът.

Петър Ганев коментира, че заплатите ще продължат да растат с по-високо темпо от 10 % на годишна база. Когато пазарът на труда е наситен, има глад за нови кадри, образовани и с квалификация, тогава единствената опция е заплатите да тръгнат нагоре, особено в частния сектор. 

Причината Пловдив да е с по-ниски заплати - областта е доста голяма, обхваща и районите на Подбалкана и родопски общини. Това предопределя и средни нива на заплащане. Заплатите вече са започнали да растат и това ще продължи, обясни икономистът.  

Връзката образование - пазар на труда е основна и много ясна. Факторът дали ще си беден или богат е точно образованието. Големият фокус е върху отпадналите ученици. Това отпадане предопределя бъдещото намиране на работа и изпадане в бедност. През последните години има лек ръст на отпадналите ученици, това предопределя и мерките, които предприема властта.

Слабите оценки също растат в по-слабо развитите райони. Най-добрият показател за високи оценки по български език например отново е в столицата, в Пловдив е около 8 %, а в проблемните райони като Пазарджик и Кърджали - до 15 %. Това ще "избухне" в бъдеще, защото хората с ниски оценки няма да придобият квалификация и съответно ще изпаднат в бедност. 

Очакваме да видим как ще проработи дуалното образование, на което се залага много. Най-търсени професии от индустрията са хора със специфични професии, хора с компютърни знания и езикови умения. 

Промишленост и високи технологии ни дърпат напред, но и добрата квалификация е много важна, коментира още Петър Ганев, старши икономист в ИПИ. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе