Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Заглушават освиркванията на "Маракана"

Заглушават освиркванията на

Модни икони влизат в битка с кройки на откриването

За пръв път трансджендър участва в шоуто, Дилма се обиди и се скри

От днес светът отново е Олимпиада. В 02,00 ч. след полунощ на ст. "Маракана" в Рио де Жанейро стартират XXXI летни олимпийски игри, които ще продължат до 21 август. В най-големия спортен форум ще участват 10 500 спортисти от 206 държави, които ще се състезават в 306 дисциплини на 42 вида спорт.

По-кратка и в пъти по-евтина церемония по откриването с 4800 участници е подготвил Рио де Жанейро в сравнение с предишните издания на летните олимпийски игри в Лондон и Пекин. На фона на тяхната разточителност организаторите от бразилския мегаполис са заложили на семпло представяне за 70 000-те зрители на стадион "Маракана", но обещават, че ще е въодушевяваща. В него ще има много усмивки - обичайното отношение на местните хора към живота, живописни изображения на тропическите гори и ще бъде представено мултикултурното разнообразие в страната, обясни продуцентът на шоуто - италианецът Марко Балич, но без да разкрива детайли. "Това няма да е най-голямото представление на света - обясни Балич, който е организаторът и на откриването на зимните олимпийски игри в Торино през 2006 г. - Нито пък ще е разточително, на фона на Пекин и Лондон. Но ще е изключително емоционална церемония, въодушевяваща и приятна."
Музиката ще застъпи повечето от бразилските ритми - от "боса нова" до "хипи-хопи"-то, ще има и елементи от бразилския карнавал. В музикалната част ще участват бразилските икони Каетано Велосо и Жилберто Гил, фънк звездата Анита, Краля на самбата Зека Пагодиньо и колегите му по стил Паулиньо да Виола, Людмила и Мерсело Д2.

Олимпийският огън ще е със скромни размери и за да се вижда отдалеч, зад него ще има огромна скулптура на Антъни Хоу, символизираща слънцето, която ще бъде "задвижвана" със спирали. Целта е да няма излишни вредни емисии, тъй като Бразилия, известна с най-голямата джунгла в света, ще бъде представена като последния зелен оазис на Земята.

Сред участниците в церемонията ще са знаменитости, като модела Жизел Бюндхен, трансджендър примата Леа Т. - една от модните икони в момента (б.р. синът на футболната легенда Тониньо Серезо, който си смени пола през 2012 г.), танцьори по самба, твърде е възможно да се появи и Пеле. Първоначално се появи слух, че той ще запали огъня, но впоследствие "Ен Би Си" обясни, че тъй като Краля на футбола никога не е участвал на олимпийски игри, организаторите обмислят вариант с маратонеца Вандерлей де Лима, резерва е параолимпиец. Преди това огънят ще бъде внесен на стадиона от генералния секретар на Организацията на обединените нации Бан Ки-Мун и от тенисиста Густаво Куертен. А сред последните факлоносци е и 19-годишната Таяне Таварес, която по чудо оцеля след терористичната акция на луд мъж в училище в квартал "Реаленго", при която загинаха 12 ученици, а тя беше простреляна 4 пъти.

След генералната репетиция, която впечатли със светлинните илюминации, председателят на Организационния комитет Марио Андрада предупреди, че зрителите са видели "само 20 процента" от целия спектакъл и обеща много изненади.
За разлика от мача на откриването на световното първенство през 2014 г., този път бившият президент Дилма Русеф - основният двигател на домакинството на Рио за игрите, няма да се появи, като се аргументира, че няма да изпълнява второстепенни роли, и се оплака, че се чувства като "Пепеляшка, която не я пускат на бала". Вместо нея, в ложата се очаква нейният временен заместник Мишел Темер, от когото се очаква да открие игрите с две-три изречения. Според участник в подготовката, се подготвена специална система, която да заглуши освиркванията, които Темер може да получи. А охраната на стадиона се готви за демонстрации в подкрепа на Дилма.

За пръв път в историята на олимпийските игри домакин ще бъде държава от Южна Америка. Заради отдалечеността на континента, Бразилия очаква около 380 000 чужди туристи по време на състезанията. За сметка на това в игрите ще участват 10 500 състезатели от 206 държави, които ще се състезават в 306 дисциплини на 42 вида спорт. Два от тях са нови - голф и ръгби 7. Повечето от кандидатите за медали вече са в Рио и се подготвят. Техните тренировки протичаха паралелно с последното почистване на обектите.

Церемонията тази нощ ще бъде и сериозна битка между модните дизайнери. Ралф Лорън се погрижи за костюмите на САЩ, Джорджо Армани за тези на Италия, Стела Макартни облече Великобритания, "Dsquared2" - Канада, Швеция заложи на H&M, Франция на "Lacoste", Кристиян Лоботен пък направи жест и уши екипите на Куба.

Желанието на домакините за отлична организация все още се разминават с реалностите. Посрещането на летище "Антонио Карлош Жобим" вчера сутринта бе повече от топло. Още от излизането от самолета усмихнати бразилци ни подариха по шише студена "Кока-Кола" и ни насочиха към гишето да валидиране на акредитациите. Там на пълна пара работят други 8 души, но въпреки че е 4,30 сутринта, опашката минава 100 души. На излизане в залата за посрещачи ни стои огромен екип от журналисти, които искат да заснемат или интервюират някой от известните гости на игрите. В суматохата вчера сутрин обаче никой от тях не позна новия силен човек в световния футбол Джани Инфантино. Босът на ФИФА мина незабелязано през шпалира от журналисти, след което се качи в луксозната лимузина, която го чакаше.

Едночасовото пътуване с автобуса до медийното село, в което са настанени журналистите, ни прекара през покрайнините на Рио, в които сякаш още не знаят, че от днес градът става столица на света. Сравнително бързото излизане от летището и пристигането във вилиджа обаче сякаш ме заблуди, че всичко ще е наред и там. Любезните момичета на рецепцията ме увериха, че до минути ще имам стая. Тези минути обаче станаха 4 часа, като през цялото време, докато висях пред импровизираната рецепция, която всъщност се намира в една палатка, минаха над 100 души от организационния комитет, които вежливо ме поздравяваха всеки път когато минаваха покрай мен. При всеки опит да попитам какво става и защо още не получавам стая с усмивка ми отговаряха, че работят по въпроса и скоро ще получа заветния ключ. За да намалят напрежението, ме заведоха и на закуска, която обаче след 16-часово пътуване от София до Рио не бе много вкусна. През времето, докато чаках за стая, минаха много мои колеги от цял свят, за да се жалват от неуредици по техните помещения. Кой му бил запушен каналът в банята, на кой не му работел климатикът или пък нямал дистанционно за телевизора. Общо взето много ентусиазъм от домакините и малко реално свършена работа. Дано всичко това свърши до часовете, в които ще бъде открита олимпиадата. В противен случай домакините рискуват да бъдат доста критикувани, и то с основание.

Ченгета вдигнаха бунт за пари

Едно от най-големите летища в Бразилия хлопна врати вчера. Аерогарата в столицата отказа да приема полети. Причината е бунт в подразделенията на гражданската полиция, което се грижи за сигурността на обекта. На 4000 ченгета дефилираха по площадите на Бразилия, след като властите не изпълниха обещанията си към тях за вдигане на заплатите. Това трябваше да стане на няколко етапа, но в последно време нито един от служителите не е видял добавките. За капак мнозина бяха командировани в Рио, за да подсилят колегите си там. "Хората изнемогват, а в същото време не получават нищо отсреща", обявиха от полицейският синдикат и намекнаха, че стачката може да стигне и до Рио.

Режат разходите за храна

и електроенергия, стана ясно почти 48 часа преди церемонията по откриването. От организационния комитет и управата на Рио решиха да спрат безкрайното харчене на пари и да затегнат коланите. В противен случай няма да могат да избият дори и част от разходите. Те се увеличиха заради неразбориите около сигурността на Олимпиадата. "В това перо не могат да се правят компромиси, но има други, където това е наложително", обясниха домакините. Затова намалиха парите за храната на служителите в селото и част от огромните разходи за ток. Нищо че доброволците изпищяха от гнусните манджи. Част от тях бяха съкратени и това ще принуди спортистите сами да си носят манджа по стаите. За сметка на това обаче се увеличиха охранителите заради кражбите и инцидентите като пожара в блока на Австралия. Организаторите спешно кандидатстваха с молба за спонсорство от два държавни фонда да си набавят свежи средства при изникването на нови проблеми.

Ощавиха съпруга с 550 евро за факла

Жената на Густаво Ендерс, който бе един от бившите състезатели, бягали с огъня в по улиците на Рио, изгоря с 550 евро. Тя брои парите, за да остави за спомен у дома факлата, която двукратният олимпийски шампион по волейбол носи. Организаторите се направиха на ударени и отказаха да му я подарят, както се прави по традиция. Така половинката му Ракел Ендерс бе принудена да брои парите. "Те включиха и ДДС, а освен това ми обясниха, че можело да се плаща само с карта! Това е безобразие! Купих я единствено, защото знам какво значи за него Олимпиадата", обяви Ракел. Факлите се появиха и на черно в сайтове. Там вървят между 1400 и 33 000 евро. Цената е според ранга на легендата, която я е носила.

Полицията окървави протест на студенти

10-годишен пострада от куршум

Часове преди откриването на олимпийските игри Бразилия показа и грозното си лице, информира "Глобо". Акция на стотици протестиращи беше разпръсната силово от полицията в едно от бедните предградия на Рио при преминаването на огъня. Жителите се опитаха да отрежат пътя на факлоносците, недоволни от огромните разходи за игрите на фона на изострените социални проблеми в страната. Сред демонстрантите имаше учители и студенти. По щафетата бяха хвърлени камъни, което повиши напрежението. В отговор униформените използваха гумени патрони и сълзотворен газ, за да парират атаката. Трима бяха ранени от тях, единият беше 10-годишно момче. Заради инцидента трасето на огъня беше съкратено с 600 метра. По пътя си факелът, който пристигна в града с ветроходна лодка, се сблъска и с полицейска акция срещу наркотрафиканти в близост до международното летище. За да парира излишни сблъсъци по трасето му, кметът Едуардо Паес обяви вчерашния ден за почивен. В същото време спецчастите пък спасиха кожите на трима шведски фотографи. Те бяха отвлечени за откуп от бандити в една от фавелите, след като били подлъгани, че могат да снимат спокойно там.

Тежък трафик тегне над старта

Откриващата церемония на Олимпиадата в Рио ще блокира осем квартала в града домакин, а куп улици ще бъдат затворени, информираха медиите в Бразилия. Мерките за сигурност и огромното количество хора, които ще се стекат на "Маракана" за тържеството, ще парализират града, проплакаха местните. Официалните лица изразиха притеснения от лошите условия за придвижване в Рио. Властите започнаха да мислят спешен план, с който да избегнат дългите задръствания, които могат да окажат влияние върху провеждането на състезанията, заради транспорта на атлетите. От градската управа призоваха хората да използват градския транспорт, за да не се натоварва допълнително и без това тежкият трафик.

Отчетоха 32 бомбени заплахи

Над 30 бомбени заплахи регистрира полицията в Рио за последните две седмици, признаха властите в Бразилия. Повечето случаи били просто фишек, като един от тях даже имал за цел да всее паника в местните. Три от сигналите били за експлозиви, поставени в близост до легендарния стадион "Маракана". Летищата в Рио, олимпийското село, метрото, моловете и гъзарският квартал Бара да Тижука също попаднали под прицела на пишман терористите. Въпреки кухите аларми от полицията отсякоха, че взимат всеки случай под внимание и предупредиха гражданите да са нащрек. Фабрицио Перейра, който е сред шефовете на гражданската полиция, разкри планът, по който той и колегите му работят. "Градът е разделен на части. Някои са поети от федералните, а другите от нас", призна делегатът. Междувременно концертът на хитовия изпълнител Луан Сантана бе отменен заради опасения от терористични атаки. Певецът трябваше да пее вчера вечерта в олимпийския парк.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе